Waar komt dat btw-verschil vandaan?

Het inct.archief van de digitale geschiedenis

Auteur: Jak BoumansEducatieve media | Nieuwsmedia | Publieksmedia | Vakmedia
voeg toe aan mijn kennisbank
Waar komt dat btw-verschil vandaan?Nu er eindelijk beweging zit in de discussie over het harmoniseren van de btw-wetgeving voor digitale en traditionele dragers komt de vraag op: waar komt dat verschil eigenlijk vandaan?

Dit is een kwestie die al zo’n 30 jaar speelt. Toen de boekhandels in 1986 begonnen met de verkoop van cd-roms waarop tekstuitgaven stonden werd er al gesteggeld met de Belastingdienst over het hoge of lage tarief. De Belastingdienst was daar tweeslachtig in. Boekhandels rekenden het lage tarief, maar andere verkopers, bijvoorbeeld cd-rom-handelaars moesten het hoge tarief afdragen. De kwestie kwam in 1994 weer aan de orde toen Sony e-boeken op minidics introduceerden; wederom reageerde de Belastingdienst: het hoge tarief. Een tijd lang wilde de Belastingdienst zelfs dat als er een cd-rom bij een boek of tijdschrift was bijgesloten, over het hele pakket het hoge tarief werd gerekend. Later werd dat gesplitst, maar twee verschillende tarieven op één gebundeld product was nauwelijks een verbetering. Toen in 1997 e-boeken begonnen verspreid te worden bleef het hoge tarief gehandhaafd. In veel gevallen was er dan ook nauwelijks een verschil in prijs tussen gedrukte en elektronische boeken.
 
Het wordt nu interessant hoeveel effect het lage tarief zal hebben op de consumentenprijs. Een groot aantal uitgevers hanteert reeds een prijsdifferentiatie tussen gedrukte en elektronische boeken. Zal het lage btw-tarief het verschil in prijs nu echt duidelijk gaan maken?
 

Deze informatie is exclusief voor leden

Onbeperkt toegang 

Je kunt alle artikelen van inct onbeperkt lezen en downloaden als pdf.
Aanmelden

Login

Je bent al lid en kunt alle artikelen van inct onbeperkt lezen en downloaden als pdf.
Login