TMG kiest voor Mediahuis

RvC ontslaat directie, Talpa verhoogt bod nog een keer

06-03-2017NieuwsmediaTMG kiest voor MediahuisDe ontwikkelingen rondom TMG raakten dit weekend in een stroomversnelling: Mediahuis lijkt de nieuwe eigenaar te worden, de RvC zet de directie op non-actief en Talpa geeft niet op.

Allereerst is er het nieuws dat de Raad van Commissarissen van TMG in zee gaat met Mediahuis en niet met Talpa. De strijd om TMG heeft inmiddels ook het bedrijf flink verdeeld. Een interview met Harry de Wit in het FD, waarin hij zijn voorkeur voor Talpa kenbaar maakte, leidde tot onrust en irritatie bij de redactie(raad), die een voorkeur voro Mediahuis heeft. De twee directeuren, Van der Snoek en Epskamp werden verweten zich niet constructief op te stellen ten opzichte van Mediahuis en konden gevoeglijk hun biezen pakken.
UIteindelijk deed Mediahuis nog een klein schepje, 5 eurcent, bovenop haar bod, en had de RvC vrij spel om de deal met Mediahuis te gaan af ronden.
In een gezamenlijk persbericht zeggen de betrokken partijen onder meer:

Jan Nooitgedagt van TMG: “Na zorgvuldig de voor ons beschikbare verschillende strategische opties te hebben afgewogen, is de Raad van Commissarissen tot de conclusie gekomen dat een samenwerking met Mediahuis en VP Exploitatie volledig onze strategie steunt en TMG een solide toekomst biedt. We zijn door een zeer uitgebreid proces gegaan, inclusief een zorgvuldige analyse van de voorgenomen interesse van Talpa. Wij hebben besloten met beide partijen de discussie aan te gaan, maar zijn tot de conclusie gekomen dat het Talpa alternatief niet haalbaar zou zijn, omdat Mediahuis en VP Exploitatie hebben verklaard dat hun 59,25% aandelenbelang van strategische aard is en niet te koop staat, zelfs niet in het geval een hoger bod gedaan wordt. Dit heeft geleid tot de beslissing om door te gaan met de onderhandelingen met Mediahuis en VP Exploitatie, met als resultaat een verbeterd bod. Met een prijs van €6,00, die een premie van 72% inhoudt, menen wij dat het bod eerlijk is voor onze aandeelhouders. De overtuigende visie voor de onderneming als geheel, en in het bijzonder voor de kern print en online nieuwsmerken, evenals een gezamenlijke 24/7 strategie, stelt de toekomst van de onderneming veilig. We zijn dan ook sterk van mening dat de combinatie in het beste belang van de vennootschap, het lange termijn succes van de onderneming en haar belangrijkste stakeholders is. Onze aanbeveling van het bod zorgt ook voor de duidelijkheid die TMG momenteel nodig heeft.”

Gert Ysebaert, CEO van Mediahuis: “De aankondiging van vandaag is een belangrijke mijlpaal in de vorming van een succesvol, stabiel en leidend multimediabedrijf met een focus op Nederland en België. Samen met TMG hebben we de mogelijkheid om de winnaar te zijn in een sterk veranderend medialandschap. Door de krachtenbundeling staan we sterker in de markt van consumenten en adverteerders en kunnen we verder investeren in innovatie. Onze lange termijn visie, ondersteund door stabiele aandeelhouders, zal TMG de nodige slagkracht en eenheid geven. Wij zijn ervan overtuigd dat de toekomst van TMG gegarandeerd is in de combinatie met Mediahuis en wij verwelkomen alle medewerkers van TMG in onze groep”.

Guus van Puijenbroek van VP Exploitatie: “Mijn familie is al decennialang nauw betrokken bij de onderneming van TMG. De nieuwe combinatie van Mediahuis en TMG zal een aantrekkelijke, betrouwbare werkgever voor journalisten en andere medewerkers zijn, en wij zijn er trots op om als aandeelhouder van de nieuwe combinatie betrokken te blijven. We hebben gezocht naar een veilige haven voor TMG om de sterke onafhankelijke journalistiek met de onderscheidende nieuwsmerken, zoals het iconische Nederlandse merk De Telegraaf, te waarborgen. Wij zijn zeer verheugd een sterke partner als Mediahuis te hebben gevonden die de waarden en visie van onze familie deelt, om TMG, zijn nieuwsmerken en haar medewerkers een duidelijke toekomst met een overtuigende strategie te bieden. Wij kijken er naar uit om de nieuwe Nederlands-Belgische multimediagroep, die een duidelijke strategie en operationele toegevoegde waarde heeft, verder te ontwikkelen”.

Raad van Commissarissen vs Raad van Bestuur
Op zondag 5 maart 2017 heeft de Raad van Commissarissen besloten beide leden van de Raad van Bestuur, de heren Van der Snoek en Epskamp, met onmiddellijke ingang te schorsen. Op grond van de statuten van TMG wordt de bestuurstaak sindsdien tijdelijk door de Raad van Commissarissen uitgeoefend.
Dit besluit was naar het oordeel van de Raad van Commissarissen onvermijdelijk in verband met de belangen van TMG, haar onderneming en haar stakeholders, en meer in het bijzonder het bod van Mediahuis en VP Exploitatie en de daarmee beoogde toekomst voor TMG. De Raad van Commissarissen is intensief bij het proces rondom de aangekondigde openbare biedingen op TMG betrokken geweest en heeft zijn toezichtstaak vormgegeven al naar gelang de omstandigheden dit vereisten.
Naar het oordeel van de Raad van Commissarissen hebben de leden van de Raad van Bestuur de voortgang van het proces te weinig bevorderd en zich in de laatste fase van de onderhandelingen met het Consortium onvoldoende constructief en realistisch opgesteld. Hierdoor dreigden de onderhandelingen met het Consortium stuk te lopen.

Talpa en de toekomst
Talpa legt zich niet neer bij bovenstaande zaken en heeft haar bod nogmaals verhoogd. Daarnaast wordt er gesuggereerd dat een gang naar de rechter ook nog steeds overwogen wordt. Wat Talpa daarmee wil bereiken is niet duidelijk: het bezit slechts 21% van de aandelen en kan dus niet veel afdwingen. In de wandelgangen wordt gezegd dat wellicht de radio en TV-activiteiten van TMG losgekoppeld gaan worden en naar Talpa gaan. Dat klinkt als een mooi, bijna Nederlands, compromis.

Wordt vervolgd...
 

Download artikel
Reageren