Zelf uitgeven groeit sterk in Nederland

69% groei in vier jaar

08-03-2017PublieksmediaZelf uitgeven groeit sterk in NederlandHet aantal mensen dat zelf een boek wil gaan uitgeven groeit snel in Nederland. In 2013 telde Nederland nog 67.000 potentiële auteurs. In 2017 is dit aantal gestegen naar 117.000, zo blijkt uit onderzoek en de infographic van het self-publishing platform Pumbo.nl.

Ook de afzet van self-publishing groeit met een plus van 69% snel in Nederland, de verkoop van landelijke A-boeken blijft flink achter met een minimaal groei van 0,8% in drie jaar tijd. Hiermee is zelf uitgeven doorgegroeid naar een volwassen boeksegment. Deze groei wordt mede gestimuleerd doordat bekende Nederlanders steeds vaker hun boek zelf uitgeven. Ook het aantal verkochte boeken nam sterk toe. Het aantal auteurs die meer dan 500 boeken hebben verkocht verdubbelde bijna in de afgelopen drie jaar. “We zien dat auteurs steeds beter in staat zijn om hun eigen boeken te verkopen. Internet, en dan met name social media, spelen daarbij een grote rol”, aldus Yordy Spoor van Pumbo.nl.Doorbraak van E-books blijft uit
Het aandeel E-books groeit ook gestaag door, echter van een definitieve doorbraak is het in Nederland nog niet gekomen. “Lezers willen toch graag een echt boek in handen hebben, maar ook de marge op een boek is nu eenmaal hoger”, vervolgt Spoor. “Je ziet dat auteurs die zelf hun boek uitgeven hier ook op inspelen, het budget ligt beduidend hoger om het boek succesvol te maken. Zelf uitgegeven boeken worden steeds vaker in full color gedrukt en de oplages wordt steeds hoger. Het vertrouwen van de zelfpublicerende auteurs is groot, wij ervaren dit dagelijks. Met name vrouwen zien de kansen van een eigen boek uitgeven. Zij hebben de laatste jaren een heuse inhaalslag gemaakt: het aandeel vrouwen dat zelf een boek schreef en uitgaf steeg de afgelopen drie jaar met maar liefst 15 procent!”

De infographic is hier te downloaden

Download artikel
Reageren