E-bookverkoop groeit minder snel, printaandeel stijgt

CB publiceert boeken- en e-bookbarometer Q1 2017

10-04-2017PublieksmediaE-bookverkoop groeit minder snel, printaandeel stijgtDe nieuwe boekenbarometer en e-bookbarometer van CB laten zien dat de groei in e-bookverkoop geleidelijk aan minder hard stijgt en dat het aandeel fysieke boeken dat via internet is verkocht gegroeid is met 3,4%.
 
Het aantal beschikbare e-booktitels stijgt flink voor uitleen (bibliotheken): een plus van 6.180 ofwel 68% ten opzichte van het vorige kwartaal. Ondanks dat er nog te weinig omzetcijfers beschikbaar zijn rondom e-bookabonnementen, zien we ook daar het aantal beschikbare titels stijgen: met 5.769 ofwel 67%.

Prijssegmenten e-books en fysieke boeken

Nieuw is de grafiek waarin zichtbaar wordt in welk prijssegment de meeste e-books en boeken verkocht zijn. Voor e-books geldt dat in het prijssegment €8,00 - €9,99 het grootste aantal is verkocht. Voor fysieke boeken zijn het prijssegment €12,50 - 14,99 en €17,50 - 19,99 het meest omvangrijk. De gemiddelde prijs van een e-book daalt bovendien nog steeds (is nu 50,3% van de gemiddelde fysieke prijs).

Genreverdeling

Het genre romantiek is naar verhouding beter vertegenwoordigd in de e-bookafzet dan in de afzet van fysieke boeken. Voor het fysieke boek geldt dat fictie, kinderen en Young Adult het sterkst vertegenwoordigd zijn. De afzet van het fysieke boek laat in genres een bredere spreiding zien, dan de afzet van e-books.
 
Andere opvallende zaken zijn de afwisseling tussen koop en huur in de e-bookbarometer en de daling van de afzet van het fysieke met boek met -3,6% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2016.

 

Download artikel
Reageren


Producten
inct.easyread: Tijdschriftmarketing
inct.easyread: Tijdschriftmarketing
Prijs: € 4,99
Hoe bereik je de lezer met je tijdschrift? En hoe bind je hem of haar? Zijn er naast losse verkoop, abonnementen en advertenties nog meer inkomstenbronnen? Femke Leemeijer van Kantoor Fifty Four geeft antwoord op deze vragen, én meer.
direct bestellen


inct.easyread: Hoe ontwikkel je een bladformule?
inct.easyread: Hoe ontwikkel je een bladformule?
Prijs: € 3,99
In een bladformule worden de basiskenmerken van een magazine beschreven. Wat wil een tijdschrift overbrengen en hoe gebeurt dat? Met die vaste formule proberen tijdschriften hun specifieke doelgroep aan te spreken. In deze inct.easyread wordt besproken...
direct bestellen


inct.easyread: Dossier e-books publiceren
inct.easyread: Dossier e-books publiceren
Prijs: € 7,99
Digitaal lezen wint nog steeds aan populariteit. Daarom is het logisch om een boek (ook) digitaal uit te geven. Bij het maken publiceren en verkopen van een digitale publicatie moeten veel keuzes gemaakt worden. Wij zetten de zaken op een rij.  
direct bestellen