Vrij Nederland richt blik op 2020

Ward Wijndelts (hoofdredacteur Vrij Nederland)

03-05-2017Vrij Nederland richt blik op 2020Vrij Nederland heeft bijna een jaar zonder echte hoofdredacteur geleefd, maar sinds begin 2017 waait er weer een frisse wind door de redactieburelen: Ward Wijndelts, afkomstig van NRC, trad aan als hoofdredacteur om de 'grand old lady' van de opiniebladen nieuw leven in te blazen.

Als ik Wijndelts spreek komt hij juist uit een brainstormsessie met WPG-directeur Patrick Swart. Het is veelzeggend in het licht van de taak die hij zichzelf stelt: het vormgeven van de toekomst van Vrij Nederland. Zelf noemt Wijndelts dit 'het bepalen van de centrale focus'. Daarom staan er de komende weken ook een aantal sessies onder leiding van een externe partij op de rol waarin het team de 'raison d'etre' van Vrij Nederland met elkaar gaat bespreken.

Wijndelst is afkomstig van NRC waar hij zich van freelancer ontwikkelde tot  maker van de krant. Hij wa sonder meer verantwoordelijk voor de achterpagina van NRC en de cover van NRC Next. Daarna wilde hij zich voornamelijk bezighouden met digitale ontwikkelingen en stond hij aan de wieg van het project Mindshakes. Opmerkelijk is dat deze titel inmiddels is overgenomen door Wayne Parker Kent en dat een andere project waaraan Wijndelts nog meer heeft gewerkt, BIG, een samenwerking is tussen Wayne Parker Kent en NRC. 

Wijndelts berengt duidelijk een frisse blik binnen bij VN. Hij begon met de redactie voor te houden  dat hij vond dat Vrij Nederland de urgentie miste en te weinig aansloot op het gesprek van de dag. Op mijnvraag hoe de redactie daarop reageerde, zegt WIjndelts dat er twee mogelijke profielen waren voor een nieuwe hoofdredacteur: "Er was de keuze tussen iemand met hoed, regenjas en pijp die achter zijn bureau zit te filosoferen of iemand die kennis heeft van digitale ontwikkelingen en met een open blik naar de toekomst wil kijken. Waar de keuze op gevallen is, lijkt me duidelijk, dus de de redactie zal niet verbaasd zijn geweest over mijn mening".

Als Wijndelts op 7 juni op inct.live plaatsneemt in de stoel naast Ronnie Overgoor zijn de sessies over het wezen van VRij Nederland afgerond en kan hij vast al meer vertellen over de weg naar 2020. Benieuwd naar de plannen en ambities van Vrij Nederland en wilt u WIjndelts zelf ook bevragen over de toekomst van  Vrij Nederland en opiniebladen, kom dan naar inct.live. Wijndelts licht zelf al een tipje van de sluier op in onderstaande video:
 


Andere interview gasten: Gert-Jan Lasterie (TMG Digital)Femmetje de Wind (Wayne Parker Kent)Suzanne Meeuwissen (Letterenfonds).
Inct.live is op 7 juni in Theater de Omval in Diemen.
Meld je nu aan, we hebben maar 50 plaatsen beschikbaar!

Meer info & aanmelden

Download artikel
Reageren


Producten
inct.easyread: Tijdschriftmarketing
inct.easyread: Tijdschriftmarketing
Prijs: € 4,99
Hoe bereik je de lezer met je tijdschrift? En hoe bind je hem of haar? Zijn er naast losse verkoop, abonnementen en advertenties nog meer inkomstenbronnen? Femke Leemeijer van Kantoor Fifty Four geeft antwoord op deze vragen, én meer.
direct bestellen


inct.easyread: Hoe ontwikkel je een bladformule?
inct.easyread: Hoe ontwikkel je een bladformule?
Prijs: € 3,99
In een bladformule worden de basiskenmerken van een magazine beschreven. Wat wil een tijdschrift overbrengen en hoe gebeurt dat? Met die vaste formule proberen tijdschriften hun specifieke doelgroep aan te spreken. In deze inct.easyread wordt besproken...
direct bestellen