Facebook krijgt 110 miljoen boete

Foute informatie bij overname WhatsApp

18-05-2017Facebook krijgt 110 miljoen boete De Europese Commissie heeft Facebook een boete van 110 miljoen euro opgelegd omdat het misleidende informatie heeft verstrekt rond de overname van de populaire chatdienst WhatsApp in 2014.

Toen Facebook toestemming vroeg voor de overname van WhatsApp, was een van de voorwaarden dat het de gebruikersgegevens van de twee diensten niet automatisch aan elkaar mocht koppelen. In augustus vorig jaar wijzigde het bedrijf de algemene voorwaarden zodat dat toch mogelijk werd.

Volgens Facebook berust alles op een misverstand en kan nu de zaak gesloten worden. 'We hebben in goed vertrouwen gehandeld sinds onze eerste interacties met de commissie en hebben getracht om op ieder moment accurate informatie te leveren.'

Franse privacywaakhond

Eerder deze week legde de Franse privacywaakhond Facebook een boete van 150.000 euro op vanwege de manier waarop Facebook persoonlijke data gebruikt voor advertenties. Facebook heeft volgens de Franse autoriteit een enorme hoeveelheid persoonlijke data van gebruikers verzameld en gebruikt voor gerichte advertenties. Ook heeft Facebook zonder dat gebruikers het wisten cookies uitgelezen op webpagina's van derden. Daarmee heeft het bedrijf het internetgedrag van gebruikers heel uitgebreid kunnen volgen.

Facebook is het niet eens met het Franse boetebesluit. Het bedrijf ‘heeft privacy hoog in het vaandel’ en er zijn in de afgelopen jaren stappen ingezet waardoor mensen beter weten hoe Facebook gebruikmaakt van de persoonsgegevens.

Nederlandse privacywaakhond

Ook de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens heeft geconcludeerd dat Facebook in strijd handelt met de Wet bescherming persoonsgegevens. Facebook informeert zijn gebruikers niet voldoende over de verwerking van de data en gebruikt gevoelige gegevens zonder nadrukkelijke toestemming van de gebruikers. Een van de punten, het delen van gegevens over seksuele geaardheid, is inmiddels opgelost. Dat doet Facebook niet meer. Desalniettemin heeft het bedrijf laten weten het ook niet eens te zijn met de bevindingen van de Autoriteit Persoonsgegevens.


Deze informatie is exclusief voor leden

Onbeperkt toegang 

Je kunt alle artikelen van inct onbeperkt lezen en downloaden als pdf.
Aanmelden

Login

Je bent al lid en kunt alle artikelen van inct onbeperkt lezen en downloaden als pdf.
Login
Reageren