De 15 beste startups voor het boekenvak

Geen revolutie maar evolutie

voeg toe aan mijn kennisbank
De 15 beste startups voor het boekenvak

KVB Boekwerk en het Nederlands Uitgeversverbond hebben internationaal onderzoek gedaan naar startups in het boekenvak. Het rapport is nu voor iedereen te downloaden. Hier zijn de belangrijkste bevindingen.
 
Uit een inventarisatie door Node1 bleek dat er 1792 startups actief zijn die zich (ook) richten op de boekenmarkt. Om tot startup gerekend te worden mochten organisaties niet langer dan duizend dagen bestaan, moesten ze een werkend product hebben en enkele medewerkers tellen, dus geen eenpitter zijn. Na een inhoudelijke beoordeling – zijn ze echt nuttig voor het boekenvak, zijn ze wel innovatief – bleven er 69 over. Deze staan beschreven in het rapport.


Die lijst van 69 werd in drie groepen verdeeld: technieken die zich richten op uitgevers, auteurs en boekverkopers. Voor elke categorie werd een top 5 samengesteld. Mensen uit het vak mochten daar vervolgens hun favoriet uit kiezen: dat deden er 340.

Trends

Het doel van het onderzoek was te ontdekken welke kansen innovatie het boekenvak in Nederland biedt of misschien zelfs mist. Wat opviel was dat er geen producten of diensten tussen zaten die je van je stoel doen rollen. Handige tools, op het boekenvak toegesneden diensten als alternatief voor generieke oplossingen en handig spul dat het werk verlicht, maar geen revolutionaire of, zoals dat ook wel heet, disruptieve initiatieven.
 
Ook de mate waarin geavanceerde techniek gebruikt wordt is niet groot. Er is een dienst die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie om teksten te analyseren en vervolgens te koppelen aan een uitgever die veel teksten uitgeeft met een vergelijkbaar profiel. Een andere analyseert teksten en doet voorstellen om het plot te verbeteren of vlot te trekken. De rest gebruikt techniek die op zich niet baanbrekend is, maar dat neemt niet weg dat er interessant producten en diensten mee gemaakt worden.
 
In de selectie zaten veel tools voor het toevoegen van augmented of virtual reality en andere vormen van verrijking, en er was veel marketingondersteuning voor zowel zelfpublicerende auteurs als uitgevers. Er waren daarentegen nauwelijks chatbots, mobile first-toepassingen of open source-producten bij.

De top 5 voor uitgevers

 • NovellEffect: een app die door middel van spraakherkenning geluidseffecten toevoegt tijdens het voorlezen.
 • Authors.me: tekstanalyse door middel van kunstmatige intelligentie help om de juiste uitgever voor een manuscript te vinden.
 • Blockai: copyrightbewaking voor illustraties en e-books door middel van blockchain-technologie.
 • Fairbooks: fans schrijven alternatieve plotwendingen en einden voor bestaande verhalen.
 • Book-in-a-box: ghostwriters kunnen samen een boek schrijven voor een beroemdheid die dat zelf niet kan.

De top 5 voor auteurs

 • Beemgee: helpt bij het structureren van een verhaal door adviezen over plotwendingen, karakterontwikkeling en dergelijke te geven.
 • Oolipo: maakt apps met verrijkte verhalen voor op de mobiel: eenvoudig geluid, beeld en interactiviteit toevoegen.
 • Reedsy: marktplaats voor freelancers die zelfpublicerende auteurs kunnen ondersteunen met redactie, vormgeving, marketing en dergelijke.
 • Inkitt: besloten platform om previews op te delen, zodat er ophef en reviews beschikbaar zijn zodra een boek uitkomt.
 • IndieWrites: maakt het plaatsen van allerlei promotie-uitingen op Facebook makkelijker. 

De top 5 voor boekverkopers

 • Instafreebie: previews en aanbiedingen voor vaste klanten.
 • Novellic: verzamelplaats voor boekenclubs, waar lezers gematched worden op hun voorkeur voor bepaalde onderwerpen of genres.
 • OptiQly: set van online-marketingtools waarmee het makkelijker is om een titel op verschillende plekken te promoten.
 • Intellogo: chatbot waarmee boekverkopers door middel van een script klanten naar een titel kunnen leiden die bij hen past.
 • SerialBox: het feuilleton opnieuw uitgevonden; een verhaal wordt in regelmatig verschijnende afleveringen bij de lezer bezorgd.
 
 

Download artikel