​Gereglementeerde boekenprijs Vlaanderen op 1 juli van kracht

Prijs boek gegarandeerd gedurende 6 maanden

20-06-2017Publieksmedia​Gereglementeerde boekenprijs Vlaanderen op 1 juli van krachtDe Vlaamse Regering heeft op voorstel van minister van Cultuur Sven Gatz ingestemd met het uitvoeringsbesluit over de gereglementeerde boekenprijs. Die wordt vanaf 1 juli 2017 effectief van kracht.

Sven Gatz: “De gereglementeerde boekenprijs is er op vraag van de sector gekomen om de boekenmarkt te ondersteunen. Die heeft het al vele jaren niet makkelijk. De gereglementeerde boekenprijs, die de prijs van een nieuw boek gedurende 6 maanden binnen bepaalde marges garandeert, moet vooral helpen om het aanbod aan boeken zo divers en breed beschikbaar mogelijk te houden.”

Met deze realisatie voert Sven Gatz een afspraak uit het regeerakkoord uit. In december vorig jaar werd het decreet dat de gereglementeerde boekenprijs in het leven roept, al unaniem in het Vlaams Parlement goedgekeurd. Met dit uitvoeringsbesluit wordt de gereglementeerde boekenprijs vanaf 1 juli van kracht.

Geert Heylen (VVB): “De Gereglementeerde Boekenprijs komt er na een periode van meer dan dertig jaar intens overleg. Wij zijn er zeker van dat deze maatregel de boekensector zal versterken en wapenen voor de toekomst.”
De referentiedatabank waar uitgevers en importeurs de gereglementeerde prijs zullen ingeven, is Boekenbank. Dit online informatie- en bestelplatform voor het boekenvak in Vlaanderen werd in 2000 in het leven geroepen.

Inmiddels werd ook werk gemaakt van de opbouw van twee sites. Een eerste site voor de professionals, die gekoppeld is aan de isbn-databank. Via die site kunnen uitgevers en importeurs de gereglementeerde prijs ingeven. Die info stroomt door naar een publiek toegankelijke webstek waar de boekenliefhebber via diverse zoekmachines de gereglementeerde boekenprijs kan consulteren. Op die site is ook een uitgebreide FAQ toegevoegd over de nieuwe regeling voor de prijsbepaling van boeken. De publiek toegankelijke site zal vanaf 1 juli consulteerbaar zijn (www.boekenprijs.be).

Download artikel
Reageren


Producten
inct.easyread: Tijdschriftmarketing
inct.easyread: Tijdschriftmarketing
Prijs: € 4,99
Hoe bereik je de lezer met je tijdschrift? En hoe bind je hem of haar? Zijn er naast losse verkoop, abonnementen en advertenties nog meer inkomstenbronnen? Femke Leemeijer van Kantoor Fifty Four geeft antwoord op deze vragen, én meer.
direct bestellen


inct.easyread: Hoe ontwikkel je een bladformule?
inct.easyread: Hoe ontwikkel je een bladformule?
Prijs: € 3,99
In een bladformule worden de basiskenmerken van een magazine beschreven. Wat wil een tijdschrift overbrengen en hoe gebeurt dat? Met die vaste formule proberen tijdschriften hun specifieke doelgroep aan te spreken. In deze inct.easyread wordt besproken...
direct bestellen


inct.easyread: Dossier e-books publiceren
inct.easyread: Dossier e-books publiceren
Prijs: € 7,99
Digitaal lezen wint nog steeds aan populariteit. Daarom is het logisch om een boek (ook) digitaal uit te geven. Bij het maken publiceren en verkopen van een digitale publicatie moeten veel keuzes gemaakt worden. Wij zetten de zaken op een rij.  
direct bestellen