Dagbladen: print stabiel, digitaal groeit

Zelfde trend als bij magazines

23-08-2017NieuwsmediaDagbladen: print stabiel, digitaal groeitHet crossmediale bereik van landelijke dagbladmerken is in de afgelopen 12 maanden toegenomen.Het printbereik bleef stabiel, terwijl de digitale nieuwsconsumptie bij deze merken voor groei zorgde. Dit blijkt uit de NOM Print en Doelgroepmonitor 2017-II.

Met deze ontwikkelingen volgen de dagbladen eenzelfde trend als de magazines. Ook daar bleek het printbereik redelijk stabiel te zijn en was er een groei waar te nemen bij het digitale bereik.

Print stabiel
Print is in bereik stabiel en behaalt dagelijks nog altijd aanzienlijke lezersaantallen. Dagbladen bereiken dagelijks 6,6 miljoen mensen. Dat is 46% van de Nederlandse bevolking (13 jaar en ouder).
De landelijke dagbladen (incl. Metro) kunnen dagelijks rekenen op 4,4 miljoen lezers (31%).  Drie landelijke dagbladen halen dagelijks zelfs ruim een miljoen lezers, te weten AD (1,3 miljoen), De Telegraaf (1,3 miljoen) en Metro (1,1 miljoen). Ten opzichte van de vorige meting zijn er geen significante wijzigingen opgetreden.

Digitaal bereik
In het NOM-onderzoek zijn ook vragen opgenomen over het digitaal lezen van nieuwsmedia. NOM Mediamerken 2017-II laat het gebruik van mediamerken in de afgelopen 12 maanden zien, ongeacht het gebruikte platform. Uit de vergelijking met de voorgaande rapportage blijkt dat het digitaal bereik van landelijke nieuwsmedia is gestegen. Deze aanwas heeft ervoor gezorgd dat ook het merkbereik is toegenomen.

De groei van digitaal is zichtbaar bij alle gerapporteerde dagbladmerken. De toename wordt veroorzaakt door zowel printlezers die ook het digitale nieuws van een merk lezen, als door consumenten die uitsluitend het digitale nieuws bekijken.

Deze NOM-cijfers hebben uitsluitend betrekking op landelijke dagbladmerken. Het bereik van regionale dagbladen wordt door NOM op donderdag 31 augustus 2017 gerapporteerd.

(Bron: NDP Nieuwsmedia)

Download artikel
Reageren


Producten
inct.easyread: Tijdschriftmarketing
inct.easyread: Tijdschriftmarketing
Prijs: € 4,99
Hoe bereik je de lezer met je tijdschrift? En hoe bind je hem of haar? Zijn er naast losse verkoop, abonnementen en advertenties nog meer inkomstenbronnen? Femke Leemeijer van Kantoor Fifty Four geeft antwoord op deze vragen, én meer.
direct bestellen


inct.easyread: Sociale media voor uitgevers
inct.easyread: Sociale media voor uitgevers
Prijs: € 7,99
Welke sociale media zijn er, wat is hun nut voor uitgevers en hoe werk je ermee? Sociale media zijn overal. Voor sommige mensen zijn ze zelfs de belangrijkste of enige toegangspoort naar het internet. Je kunt de sociale media op verschillende manieren...
direct bestellen


inct.easyread: Hoe ontwikkel je een bladformule?
inct.easyread: Hoe ontwikkel je een bladformule?
Prijs: € 3,99
In een bladformule worden de basiskenmerken van een magazine beschreven. Wat wil een tijdschrift overbrengen en hoe gebeurt dat? Met die vaste formule proberen tijdschriften hun specifieke doelgroep aan te spreken. In deze inct.easyread wordt besproken...
direct bestellen