Omzet Vlaamse boekenmarkt kent lichte groei

Non-fictie blijkt de aanjager

24-08-2017PublieksmediaOmzet Vlaamse boekenmarkt kent lichte groeiOmzet Vlaamse boekenmarkt kent lichte groei In het eerste halfjaar van 2017 kent de Vlaamse boekenmarkt een lichte omzetgroei van 0,3%.

De Vlaming kocht ongeveer 6,2 miljoen boeken, wat een afzetdaling betekent van 1,3 %. Vooral non-fictie boeken liggen goed in de markt op dit ogenblik. Het einde van de eerste jaarhelft van 2017 luidt ook meteen het historische einde in van de vrije boekenprijs. Sinds 1 juli 2017 is er in Vlaanderen immers een gereglementeerde boekenprijs van kracht. Dit houdt in dat een verkoper maximaal 10% korting mag geven op de door de uitgever bepaalde verkoopsprijs. Dit tot zes maanden nadat het boek op de markt gekomen is, daarna is de prijs vrij.

Non-fictie scoort weer volop bij de Vlaamse lezer
Non-fictie zorgt met een groei van 7% voor stabiliteit in de boekenverkoop. De non-fictie bestsellerlijst wordt nog steeds aangevoerd door kook- en gezondheidsboeken.
Zowel het genre fictie als het genre strips kent een omzetdaling van ongeveer 6,5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Binnen het genre fictie vallen de verliezen vooral op te tekenen bij de verkopen van oudere titels (zogenaamde back list titels) van internationale bestsellerauteurs zoals Paula Hawkins, Santa Montefiore en Nicci French.
Het genre literaire non-fictie, met als uitschieter Jihad van liefde van David Van Reybrouck en Mohamed El Bachiri, zit dan weer wel in de lift en zag zijn omzet stijgen met 25% ten opzichte van de eerste jaarhelft in 2016. De markt van de strips blijft ondanks het dalende omzetcijfer vrij stabiel met een daling van slechts 0,3% van het aantal verkochte exemplaren. Strips kenden vooral in juni een slechte maand, na een heropleving in de drie maanden daarvoor. Daar staat tegenover dat de nieuwe titels van Suske en Wiske en FC De Kampioenen in juni wel met 4,3 % hun verkoop zagen toenemen.

Het kinderboekengenre verliest 0,8% in omzet tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ook de speel-, leer- en hobbyboeken deden het minder goed in dit genre dit jaar. Desondanks is de verkoop in dit genre tot op heden redelijk stabiel, al valt af te wachten of de boost in de verkoop van kinderboeken in de tweede jaarhelft van 2016, mede dankzij het succes van Harry Potter en het vervloekte kind van J.K. Rowling (Uitgeverij De Harmonie), dit jaar zal kunnen worden geëvenaard.

Verkoop E-boeken
De verkoop van e-boeken loopt goed in Vlaanderen. Vergeleken met de eerste jaarhelft in 2016 steeg de verkoop van e-boeken met 5,3%. Het aandeel van e-boeken in de totale verkoop van boeken in afzet overschreed zelfs de grens van 4%. Ongeveer 29% van de beschikbare titels zijn ook verkrijgbaar als e-book. Fictietitels en thrillers blijven het meest geliefde genre voor de digitale boekenliefhebbers.

Waar koopt de Vlaming zijn boeken?
kanaal van verkoop via online boekenwinkels is het voorbije halfjaar opnieuw de grootste groeier, met 15,3% en behaalt in gewicht op jaarbasis voor het eerst de 20% drempel van de totale omzet (t.o.v. 17,4 % in de eerste jaarhelft in 2016 en 14,4% in 2015) in boekenverkoop. Zowel de boekhandelsketens als de onafhankelijke boekhandelaren zagen hun verkoop er licht op achteruit gaan. 

Download artikel
Reageren


Producten
inct.easyread: Sociale media voor uitgevers
inct.easyread: Sociale media voor uitgevers
Prijs: € 7,99
Welke sociale media zijn er, wat is hun nut voor uitgevers en hoe werk je ermee? Sociale media zijn overal. Voor sommige mensen zijn ze zelfs de belangrijkste of enige toegangspoort naar het internet. Je kunt de sociale media op verschillende manieren...
direct bestellen


inct.easyread: Dossier e-books publiceren
inct.easyread: Dossier e-books publiceren
Prijs: € 7,99
Digitaal lezen wint nog steeds aan populariteit. Daarom is het logisch om een boek (ook) digitaal uit te geven. Bij het maken publiceren en verkopen van een digitale publicatie moeten veel keuzes gemaakt worden. Wij zetten de zaken op een rij.  
direct bestellen


inct.easyread: Hoe ontwikkel je een bladformule?
inct.easyread: Hoe ontwikkel je een bladformule?
Prijs: € 3,99
In een bladformule worden de basiskenmerken van een magazine beschreven. Wat wil een tijdschrift overbrengen en hoe gebeurt dat? Met die vaste formule proberen tijdschriften hun specifieke doelgroep aan te spreken. In deze inct.easyread wordt besproken...
direct bestellen