Dit zou wel eens heel groot kunnen worden

Is de blockchain van belang voor uitgevers?

Auteur: tekst Frank Veerkamp, illustratie BeeldInZichtEducatieve media | Nieuwsmedia | Publieksmedia | Vakmedia
voeg toe aan mijn kennisbank
Dit zou wel eens heel groot kunnen worden

Er zijn mensen die denken dat de blockchain net zo’n revolutie teweeg zal brengen als het internet. Anderen kijken de kat nog even uit de boom. De blockchain trekt in ieder geval veel aandacht. Dat roept ten minste twee vragen op: wat is het en krijgt de uitgeefsector ermee te maken?
 
De blockchain is bekend van, en ontwikkeld voor, financiële toepassingen als de bitcoin, maar in essentie gaat het niet om geld, maar om vertrouwen. Een betaling is slechts een van de gelegenheden waarbij mensen die elkaar al dan niet kennen elkaar moeten kunnen vertrouwen. Ook in de uitgeverij speelt vertrouwen een belangrijke rol: vertrouwen dat het e-book dat iemand online koopt geen illegale kopie is, vertrouwen dat nieuws of vakinformatie werkelijk van een betrouwbare bron komt, vertrouwen dat de uitgever bij het berekenen van de royalty’s de juiste verkoopcijfers hanteert. Er vinden heel wat op vertrouwen gebaseerde transacties plaats rond de productie en leverantie van boeken, tijdschriften en kranten. Bij al die transacties zou deze techniek een rol kunnen gaan spelen.


Deze informatie is exclusief voor leden

Onbeperkt toegang 

Je kunt alle artikelen van inct onbeperkt lezen en downloaden als pdf.
Aanmelden

Login

Je bent al lid en kunt alle artikelen van inct onbeperkt lezen en downloaden als pdf.
Login
Producten
inct.easyread: Sociale media voor uitgevers
inct.easyread: Sociale media voor uitgevers
Prijs: € 7,99
Welke sociale media zijn er, wat is hun nut voor uitgevers en hoe werk je ermee? Sociale media zijn overal. Voor sommige mensen zijn ze zelfs de belangrijkste of enige toegangspoort naar het internet. Je kunt de sociale media op verschillende manieren...
direct bestellen


inct.easyread: Dossier e-books publiceren
inct.easyread: Dossier e-books publiceren
Prijs: € 7,99
Digitaal lezen wint nog steeds aan populariteit. Daarom is het logisch om een boek (ook) digitaal uit te geven. Bij het maken publiceren en verkopen van een digitale publicatie moeten veel keuzes gemaakt worden. Wij zetten de zaken op een rij.  
direct bestellen


inct.easyread: Tijdschriftmarketing
inct.easyread: Tijdschriftmarketing
Prijs: € 4,99
Hoe bereik je de lezer met je tijdschrift? En hoe bind je hem of haar? Zijn er naast losse verkoop, abonnementen en advertenties nog meer inkomstenbronnen? Femke Leemeijer van Kantoor Fifty Four geeft antwoord op deze vragen, én meer.
direct bestellen