WPG Uitgevers België mogelijk terug in Vlaamse handen

Management en investeerders kopen aandelen terug

06-09-2017WPG Uitgevers België mogelijk terug in Vlaamse handenDe groep boven Standaard Uitgeverij en Manteau en Davindsfonds Uitgeverij, bekend van onder andere Suske en Wiske, Jeroen Meus, De Kiekeboes en Pieter Aspe, komt mogelijk weer in Vlaamse handen. WPG België en WPG Uitgevers hebben daarover een intentieakkoord getekend.

Beide partijen hebben het voornemen om via een management buy-out (MBO) de aandelen te verkopen aan de Directie van WPG België en een externe groep investeerders. Het gemeenschappelijke voorstel ligt nu ter goedkeuring bij de Raad van Commissarissen van WPG en ter instemming bij de Centrale Ondernemingsraad in Nederland.

Bij een evaluatie van de verschillende bedrijfsonderdelen bleek dat er weinig synergie bestaat tussen de Nederlandse groep en de Belgische tak. Jeroen Overstijns, CEO van WPG België, kreeg van WPG Uitgevers in Amsterdam de kans om een voorstel uit te werken over de toekomst van WPG België. Zo groeide het plan om het Belgisch luik van WPG te verzelfstandigen. Jeroen Overstijns verzamelde een team van bevriende, gelijkgezinde investeerders rond zich, die de zin voor ondernemerschap en het hart voor cultuur en creativiteit delen. Met hun project, waarin de auteurs centraal staan, willen ze een drijvende kracht worden binnen het hedendaagse Vlaamse media- en uitgeeflandschap.

"Verschillende sterke spelers binnen het Vlaamse media- en uitgeeflandschap hebben bewezen dat je, ondanks een relatief kleine thuismarkt, toch heel vernieuwend en sterk kan zijn als je ruimte geeft aan creativiteit. Met de voorgestelde verzelfstandiging willen wij hier radicaal bij aansluiten. We geloven dat het potentieel in Vlaanderen groot is", aldus Jeroen Overstijns, CEO van WPG België.

"We hebben steeds goed samengewerkt met onze Belgische collega’s, en zijn in dezelfde constructieve geest tot dit gemeenschappelijk voorstel gekomen", zegt Patrick Swart, CEO van WPG Uitgevers. "De verzelfstandiging van onze Vlaamse activiteiten past volledig in de strategie van WPG-uitgevers, om meer focus te leggen op de Nederlandse activiteiten."

De ‘letter of intent’ die nu op tafel ligt, betekent niet het einde van de samenwerking tussen WPG Nederland en haar Vlaamse dochter. Het voorstel houdt in dat het nieuwe bedrijf de volgende jaren alle boeken van WPG Nederland zal blijven vertegenwoordigen op de Vlaamse markt. Ook op andere vlakken zal creatieve kruisbestuiving blijven bestaan. Zo blijft de unieke band met uitgeverijen als De Bezige Bij en Bruna behouden.
De ‘letter of intent’ van WPG Uitgevers en WPG België ligt ter goedkeuring bij de Raad van Commissarissen en ter instemming bij de Centrale Ondernemingsraad in Nederland, waarna een finale overeenkomst mogelijk is. Meer details over de toekomstige positionering en strategie van de Vlaamse activiteiten zullen later bekend gemaakt worden.

Download artikel
Reageren


Producten
inct.easyread: Sociale media voor uitgevers
inct.easyread: Sociale media voor uitgevers
Prijs: € 7,99
Welke sociale media zijn er, wat is hun nut voor uitgevers en hoe werk je ermee? Sociale media zijn overal. Voor sommige mensen zijn ze zelfs de belangrijkste of enige toegangspoort naar het internet. Je kunt de sociale media op verschillende manieren...
direct bestellen


inct.easyread: Dossier e-books publiceren
inct.easyread: Dossier e-books publiceren
Prijs: € 7,99
Digitaal lezen wint nog steeds aan populariteit. Daarom is het logisch om een boek (ook) digitaal uit te geven. Bij het maken publiceren en verkopen van een digitale publicatie moeten veel keuzes gemaakt worden. Wij zetten de zaken op een rij.  
direct bestellen


inct.easyread: Uitgeven in eigen beheer
inct.easyread: Uitgeven in eigen beheer
Prijs: € 4,99
Uitgevers kunnen zo maar een prachtboek over het hoofd zien. En een auteur die zelf uitgeeft houdt meer over. Selfpublishing is populair, maar succesvol uitgeven is niet eenvoudig. Om een (e-)boek uit te geven heb je inderdaad niet meer per se een...
direct bestellen