Muziekindustrie VS groeit weer

Streaming maakt belofte eindelijk waar

03-10-2017Muziekindustrie VS groeit weerIn de VS groeit het luisteren naar streaming muziek steeds harder. Dat gaat niet zo zeer ten koste van de verkoop van cd’s en vinyl, maar vooral van downloads. Streaming is nu goed voor 62% van de omzet van de muziekindustrie.
 
De belangrijkste platforms, ook qua inkomsten, zijn Spotify en Apple Music. YouTube heeft ook een enorm bereik, maar draagt substantieel minder af aan de makers. Meer dan dertig miljoen Amerikanen betalen nu voor een muziekstreamingdienst, wat 2,5 miljard dollar oplvert, een stijging van 48% ten opzichte van vorig jaar.  
De omzet van downloads via iTunes is met 24% gedaald. Vinyl is favoriet bij hipsters en steeg met 3 procent. Cd’s zijn minder hip, maar niet onpopulair. Hun aandeel daalde met maar 3 procent.

Dat heeft de RIAA, de koepelorganisatie van de muziekindustrie bekendgemaakt.

De muziekindustrie is de uitgeefsector vaak ten voorbeeld gehouden als waarschuwing voor de gevolgen van de digitalisering. Deels zijn die waarschuwingen realiteit geworden, deels bleken de beide markten toch een geheel eigen dynamiek te hebben. Toch blijft het nuttig om zo nu en dan over de schutting te kijken.

Foto: Alex Knight, negative-space

Download artikel
Reageren


Producten
inct.easyread: Sociale media voor uitgevers
inct.easyread: Sociale media voor uitgevers
Prijs: € 7,99
Welke sociale media zijn er, wat is hun nut voor uitgevers en hoe werk je ermee? Sociale media zijn overal. Voor sommige mensen zijn ze zelfs de belangrijkste of enige toegangspoort naar het internet. Je kunt de sociale media op verschillende manieren...
direct bestellen


inct.easyread: Dossier e-books publiceren
inct.easyread: Dossier e-books publiceren
Prijs: € 7,99
Digitaal lezen wint nog steeds aan populariteit. Daarom is het logisch om een boek (ook) digitaal uit te geven. Bij het maken publiceren en verkopen van een digitale publicatie moeten veel keuzes gemaakt worden. Wij zetten de zaken op een rij.  
direct bestellen


inct.easyread: Tijdschriftmarketing
inct.easyread: Tijdschriftmarketing
Prijs: € 4,99
Hoe bereik je de lezer met je tijdschrift? En hoe bind je hem of haar? Zijn er naast losse verkoop, abonnementen en advertenties nog meer inkomstenbronnen? Femke Leemeijer van Kantoor Fifty Four geeft antwoord op deze vragen, én meer.
direct bestellen