Btw-plannen zeer schadelijk voor uitgeefsector

Verschraling van het aanbod dreigt

Auteur: Frank Veerkamp - 10-10-2017Educatieve media | Nieuwsmedia | Publieksmedia | VakmediaBtw-plannen zeer schadelijk voor uitgeefsectorVolgens uitgelekte plannen wil het nieuwe kabinet het lage btw-tarief verhogen van 6% naar 9%. Dit raakt de uitgeefsector extra hard, omdat de meeste uitgeefproducten onder het lage tarief vallen. Volgens het NUV, dat zich baseert op cijfers van het ministerie van Financiën, kan het de sector zo’n 90 miljoen gaan kosten.
 
Dat bedrag kan de sector, die de crisis nog maar nauwelijks te boven is, niet zelf opbrengen. Dat betekent dat de eindgebruikers – particulieren, bedrijven, onderwijsinstellingen – de kosten zullen zien stijgen. De terechte vrees is dat die daardoor minder uitgeefproducten zullen aanschaffen, ook al omdat het btw-tarief van alle dagelijkse benodigdheden omhoog gaat. Het kabinet belooft ook maatregelen die de kostenstijging voor de burger compenseren, maar dat verandert niets aan de perceptie dat deze producten duurder worden. Dit kan uiteindelijk tot een schadelijke verschraling van het aanbod leiden.
 
Tot enige tijd geleden leek het erop dat de btw op elektronische uitgaven omlaag zou gaan. Totdat de Hongaarse regering een voorstel van de Europese Commissie blokkeerde dat tot doel had landen de vrijheid te geven om te bepalen welk tarief zij op dit soort producten willen heffen. Maar zelfs als het de Europese Commissie lukt om dit voorstel weer vlot te trekken, weegt een verlaging van het hoge tarief niet op tegen de mogelijke verhoging van het lage.
 
Het kabinet is nog niet beëdigd en de plannen zijn nog niet tot in detail doorgerekend door het CBS, dus het is nog niet zeker dat de verhoging doorgaat. Maar de zorgen van het NUV zijn wel terecht.

Download artikel
Reageren