Boekenvak ruziet over exclusieve e-book deal

Triple A boekhandelaren boycotten uitgever en auteurs

25-10-2017Boekenvak ruziet over exclusieve e-book deal

Het boekenvak op zijn smalst: Triple A boekhandels (zo noemen ze zichzelf) gaat uitgever De Crime Compagnie en auteurs Linda Jansma en Willem Asman boycotten vanwege hun exclusieve e-book deal met Bol.com en Kobo.


Eerder deze week berichtten we al over de deal die de uitgever en auteurs hadden gemaakt met Bol en Kobo om nieuwe titels eerst exclusief via die digitale kanalen te gaan aanbieden. Dat blijkt tegen het zere been van een aantal boekhandelaren die zich buitenspel gezet voelen. Boekblad bericht over de onvrede die deze actie blijkbaar oproept.

"Het druist tegen alles in waar we als boekenvak voor staan: een breed en gevarieerd aanbod voor iedereen toegankelijk maken’, schreef boekhandelaar Fabian Paagman in zijn reactie in Boekblad. ‘Digitaal, fysiek, lenen, kopen. Het is het fundament onder ons bestaansrecht wat hiermee op commerciële gronden wordt ondermijnd. Hetzelfde fundament waarop Linda Jansma in haar beginjaren haar weg naar de boekhandel en bibliotheek en haar lezer vond (maar haar dat nu wellicht door “een mooi bedrag” even is ontschoten...)."

De Triple A boekhandelaren gaan nu hun orders van deze auteurs en ook van de uitgeverij cancelen: " Iedereen onderschrijft het standpunt dat je nooit lezers een gesloten ecosysteem in moet dwingen voordat ze iets kunnen lezen."

Van meet af aan heeft Triple A laten weten meer te willen zijn dan alleen een inkoopclub. De boekhandelaren willen ook een rol spelen in actuele debatten. Deze actie sluit daarbij aan: "Het zijn echt geen titels waarvan we er vijfhonderd per jaar verkopen, commercieel is er niks aan de hand. We zijn niet roomser dan de paus en hebben ook onze eigen belangen, maar kijken verder en nemen het voortouw voor heel het vak. Dit soort acties ondergraaft de collectiviteit."

Meer over wie de Triple A boekhandels zijn en wat men wil (en meer over deze controverse) kunt u lezen bij Boekblad (registreren verplicht)

Download artikel
Reageren


Producten
inct.easyread: Uitgeven in eigen beheer
inct.easyread: Uitgeven in eigen beheer
Prijs: € 4,99
Uitgevers kunnen zo maar een prachtboek over het hoofd zien. En een auteur die zelf uitgeeft houdt meer over. Selfpublishing is populair, maar succesvol uitgeven is niet eenvoudig. Om een (e-)boek uit te geven heb je inderdaad niet meer per se een...
direct bestellen


inct.easyread: Dossier e-books publiceren
inct.easyread: Dossier e-books publiceren
Prijs: € 7,99
Digitaal lezen wint nog steeds aan populariteit. Daarom is het logisch om een boek (ook) digitaal uit te geven. Bij het maken publiceren en verkopen van een digitale publicatie moeten veel keuzes gemaakt worden. Wij zetten de zaken op een rij.  
direct bestellen


inct.easyread: Sociale media voor uitgevers
inct.easyread: Sociale media voor uitgevers
Prijs: € 7,99
Welke sociale media zijn er, wat is hun nut voor uitgevers en hoe werk je ermee? Sociale media zijn overal. Voor sommige mensen zijn ze zelfs de belangrijkste of enige toegangspoort naar het internet. Je kunt de sociale media op verschillende manieren...
direct bestellen