Literaire robot Asibot en Giphart presenteren samenwerking

Nederland Leest in teken van 'robotica'

02-11-2017PublieksmediaLiteraire robot Asibot en Giphart presenteren samenwerkingIn bibliotheek Eemhuis in Amersfoort is de uitkomst onthuld van het unieke Nederland Leest experiment waarbij de literaire robot Asibot, samen met bestsellerauteur Ronald Giphart een verhaal heeft geschreven. Het is een wereldprimeur dat mens en machine op dit niveau hebben samengewerkt.

Inmiddels heeft het experiment geresulteerd in een wetenschappelijke publicatie. De titel van het verhaal De robot van de machine is de mens is door de robot bedacht. Het verhaal is toegevoegd aan het Nederland Leest Geschenkboek Ik, robot van Isaac Asimov, dat wordt de hele maand november cadeau gedaan door de bibliotheek aan leden en niet-leden.
Met een oplage van 250.000 exemplaren biedt het verhaal een onvergetelijke leeservaring aan heel veel mensen. De lezer zal zich voortdurend afvragen of een zin geschreven is door de robot of door de mens. En dat is precies wat Nederland Leest dit jaar met haar thema robotica beoogt. Lees de toekomst!

Schrijven met Asibot
Het experiment, speciaal voor Nederland Leest opgezet door onderzoekers van het Meertens Instituut en de Universiteit Antwerpen, draait om het brein van de robot, dat werd gevoed met een bibliotheek van meer dan 10.000 Nederlandstalige boeken. Met deze kennis kan Asibot een tekst produceren die een algemeen taalmodel overstijgt en literair mag worden genoemd. De belezen bot kan al zelfstandig en niet voorgeprogrammeerd een aantal alinea’s produceren, maar een logisch, coherent verhaal met helder plot lukt hem nog niet. Het unieke karakter van het experiment schuilt dan ook in de samenwerking met een bestsellerauteur van vlees en bloed.

Vanaf 6 november kunnen geïnteresseerden zelf aan de slag en samen met Asibot een verhaal schrijven via www.asibot.nl

Download artikel
Reageren


Producten
inct.easyread: Uitgeven in eigen beheer
inct.easyread: Uitgeven in eigen beheer
Prijs: € 4,99
Uitgevers kunnen zo maar een prachtboek over het hoofd zien. En een auteur die zelf uitgeeft houdt meer over. Selfpublishing is populair, maar succesvol uitgeven is niet eenvoudig. Om een (e-)boek uit te geven heb je inderdaad niet meer per se een...
direct bestellen


inct.easyread: Dossier e-books publiceren
inct.easyread: Dossier e-books publiceren
Prijs: € 7,99
Digitaal lezen wint nog steeds aan populariteit. Daarom is het logisch om een boek (ook) digitaal uit te geven. Bij het maken publiceren en verkopen van een digitale publicatie moeten veel keuzes gemaakt worden. Wij zetten de zaken op een rij.  
direct bestellen


inct.easyread: Hoe ontwikkel je een bladformule?
inct.easyread: Hoe ontwikkel je een bladformule?
Prijs: € 3,99
In een bladformule worden de basiskenmerken van een magazine beschreven. Wat wil een tijdschrift overbrengen en hoe gebeurt dat? Met die vaste formule proberen tijdschriften hun specifieke doelgroep aan te spreken. In deze inct.easyread wordt besproken...
direct bestellen