Macmillan stopt met selfpublishingplatform Pronoun

Niet duidelijk waarom opvolger Vook wordt opgeheven

07-11-2017PublieksmediaMacmillan stopt met selfpublishingplatform PronounNiet meer dan een jaar na de aankoop heeft Macmillan de stekker uit Pronoun getrokken. Op Pronoun konden auteurs kosteloos e-books publiceren. In de ‘epiloog’ waarmee het platform uitgeleide wordt gedaan, meldt Macmillan nog dat Pronoun het afgelopen jaar geroeid is, maar niet waarom het niettemin opgeheven wordt. 

Pronoun komt voort uit Vook, een van de eerste platforms die het mogelijk maakten om geschreven teksten met video te combineren en aan de sociale media te koppelen. In 2014 begon Vook de achterliggende software ook aan uitgevers te verkopen. Voordat het zelf werd verkocht, nam het Booklr (data-analysebedrijf voor e-book-verkopen), Byliner (een literaire uitgever) en Coliloquy (een platform voor verrijkte e-books en apps) over.
 
Van het begin af aan was er twijfel aan de levensvatbaarheid van Pronoun omdat het geen verdienmodel had: de auteurs behielden hun rechten en ontvingen het gehele verkoopbedrag. Het kapitaal waarop het draaide kwam van durfinvesteerders, waarschijnlijk in de hoop dat er op termijn iets verdiend kon worden aan (de data van) het bereik van de site en aanvullende diensten. Blijkbaar viel dat tegen.


 

Deze informatie is exclusief voor leden

Onbeperkt toegang 

Je kunt alle artikelen van inct onbeperkt lezen en downloaden als pdf.
Aanmelden

Login

Je bent al lid en kunt alle artikelen van inct onbeperkt lezen en downloaden als pdf.
Login
Reageren