Frankrijk wil online wereld meer reguleren

Bitcoin, Amazon en WhatsApp onder vuur

19-12-2017PublieksmediaFrankrijk wil online wereld meer regulerenFrankrijk wil samen met Duitsland dat de landen van de G20 op hun volgende top bespreken of en hoe ze de bitcoin kunnen reguleren. Daarnaast heeft de Franse regering Amazon aangeklaagd vanwege de overheersende positie op de e-commerce-markt en heeft ze WhatsApp een maand gegeven om de gegevensuitwisseling met moederbedrijf Facebook op orde te krijgen.

Bitcoin

Dat de bitcoin de afgelopen maanden van alternatief betaalmiddel tot een speculatieobject is geëvolueerd is de Fransen niet ontgaan. Zij vrezen dat de waarde van de cryptomunt ieder moment weer kan instorten en dat er dan allerlei instellingen meegezogen worden. Ook het feit dat de bitcoin gebruikt kan worden voor illegale transacties als witwassen is veel overheden een doorn in het oog. Regulering is echter lastig omdat er geen centrale instantie verantwoordelijk is voor de uitgifte van de bitcoin.

Amazon

De klacht tegen Amazon gaat voornamelijk om de strenge eisen die zij stellen aan bedrijven die via het platform verkopen. Amazon behoudt zich het recht voor om die eisen eenzijdig te wijzigen en verwijdert automatisch verkopers die zich niet aan de regels houden. Het Franse ministerie voor Economische Zaken zou een boete van tien miljoen euro eisen, een record.

WhatsApp

Een van de voorwaarden bij de overname van Whatsapp door Facebook was destijds dat dat de twee geen herleidbare gebruikersgegevens zouden delen, alleen algemene profielen. Volgens de Franse privacybewaker doen ze dat toch. Het probleem is dat de WhatssApp-gebruikers nooit toestemming hebben gegeven om hun gegevens voor marketingdoeleinden op Facebook te gebruiken. Onder de nieuwe privacyregelgeving, die komend voorjaar van kracht wordt, speelt dit nog sterker. Wat de Fransen vooral dwars zit, is dat WhatsApp weigert mee te werken omdat het een Amerikaans bedrijf is. De Fransen zijn van mening dat ze zich niet achter de Amerikaans regels kunnen verschuilen als ze de gegevens van Fransen gebruiken voor marketing die op Fransen is gericht.
 

Download artikel
Reageren


Producten
inct.easyread: Sociale media voor uitgevers
inct.easyread: Sociale media voor uitgevers
Prijs: € 7,99
Welke sociale media zijn er, wat is hun nut voor uitgevers en hoe werk je ermee? Sociale media zijn overal. Voor sommige mensen zijn ze zelfs de belangrijkste of enige toegangspoort naar het internet. Je kunt de sociale media op verschillende manieren...
direct bestellen


inct.easyread: Dossier e-books publiceren
inct.easyread: Dossier e-books publiceren
Prijs: € 7,99
Digitaal lezen wint nog steeds aan populariteit. Daarom is het logisch om een boek (ook) digitaal uit te geven. Bij het maken publiceren en verkopen van een digitale publicatie moeten veel keuzes gemaakt worden. Wij zetten de zaken op een rij.  
direct bestellen


inct.easyread: Tijdschriftmarketing
inct.easyread: Tijdschriftmarketing
Prijs: € 4,99
Hoe bereik je de lezer met je tijdschrift? En hoe bind je hem of haar? Zijn er naast losse verkoop, abonnementen en advertenties nog meer inkomstenbronnen? Femke Leemeijer van Kantoor Fifty Four geeft antwoord op deze vragen, én meer.
direct bestellen