Stimuleringsfonds zet vol in op SVDJ Accelerator

Subsidie is zilver, begeleiding is goud

11-01-2018NieuwsmediaStimuleringsfonds zet vol in op SVDJ AcceleratorWie voor ondersteuning voor een innovatief plan bij het SvdJ aanklopt kan voortaan alleen nog een begeleidingsplek in de SVDJ Accelerator aanvragen. De Innovatieregeling verdwijnt.
 
Vorig jaar waren er al grote veranderingen gaande binnen de innovatieregeling van het SvdJ. Er is minder geld per idee besteed en meer op begeleiding ingezet. Projecten ontvingen tot 2017 gemiddeld € 50.000 met uitschieters tot € 100.000. Ze hadden gemiddeld 16 maanden nodig om hun subsidietraject af te ronden.
 
Grofweg de helft van de projecten werd hierna duurzaam voortgezet. In 2017 ontvingen projecten gemiddeld € 30.000 euro, maar nooit meer dan € 35.000. En alle projecten duurden een half jaar, met intensieve begeleiding. Het resultaat? 90 procent van de projecten is voortgezet, binnen een groter bedrijf of met financiering vanuit de markt. De elf startups sloten in totaal 38 matches. Waanzinnig. De aanname is bewezen: subsidie is zilver, begeleiding is goud.

Svdj: subsidie verstrekken staat haaks op innovatie

“Wat we ook aan begeleiding bieden, uiteindelijk blijft er één fundamenteel probleem: we verstrekken subsidie. Het verstrekken van subsidie staat haaks op innovatie. Wie subsidie aanvraagt, doet dat op basis van zekerheid. Vanuit die zekerheid schrijf je een vastomlijnd plan, met een strakke begroting. Dat voer je precies zo uit en daar leg je verantwoording over af.
Wie innoveert, doet het omgekeerde. Innovatie begint vanuit onzekerheid. Je formuleert aannames, gaat die testen en stuurt daarop bij. Je benodigde budget is telkens weer afhankelijk van waar je volgende stap naartoe wijst."

SVDJ Accelerator: van subsidie naar begeleidingsplek

Potentiële deelnemers aan de SVDJ Accelerator dienen geen aanvraag meer in voor subsidie, maar voor een begeleidingsplek. Deze plekken zijn voor start-ups, maar net zo goed voor nieuwe projecten binnen gevestigde organisaties.
 
Een beperkt aantal mensen wordt toegelaten tot de Accelerator. Daar worden ze, op basis van hun specifieke behoeften, gekoppeld aan coaches en mentoren. Samen kijken ze per stap naar wat het team nodig heeft. Steeds schrijft het team een nieuw plan, met bijbehorende begroting. En dan gaan ze aan de slag. Om vervolgens te evalueren en weer aan een nieuwe stap te beginnen. Tot aan het jaarlijkse event Media van Morgen, vanwaar zoveel mogelijk teams vertrekken met vervolgfinanciering van een bestaand (media)bedrijf dat brood ziet in hun project.
 
Aanmelden voor de SVDJ Accelerator kan vanaf 15 januari: houd svdj.nl in de gaten.
 
(gebaseerd op een bericht van SvdJ)

Download artikel
Reageren


Producten
inct.easyread: Sociale media voor uitgevers
inct.easyread: Sociale media voor uitgevers
Prijs: € 7,99
Welke sociale media zijn er, wat is hun nut voor uitgevers en hoe werk je ermee? Sociale media zijn overal. Voor sommige mensen zijn ze zelfs de belangrijkste of enige toegangspoort naar het internet. Je kunt de sociale media op verschillende manieren...
direct bestellen


inct.easyread: Hoe ontwikkel je een bladformule?
inct.easyread: Hoe ontwikkel je een bladformule?
Prijs: € 3,99
In een bladformule worden de basiskenmerken van een magazine beschreven. Wat wil een tijdschrift overbrengen en hoe gebeurt dat? Met die vaste formule proberen tijdschriften hun specifieke doelgroep aan te spreken. In deze inct.easyread wordt besproken...
direct bestellen


inct.easyread: Tijdschriftmarketing
inct.easyread: Tijdschriftmarketing
Prijs: € 4,99
Hoe bereik je de lezer met je tijdschrift? En hoe bind je hem of haar? Zijn er naast losse verkoop, abonnementen en advertenties nog meer inkomstenbronnen? Femke Leemeijer van Kantoor Fifty Four geeft antwoord op deze vragen, én meer.
direct bestellen