2017 goed jaar voor NRC

Omzet en oplage gestegen in 2017

12-04-2018Nieuwsmedia2017 goed jaar voor NRC

NRC kan met trots terugkijken op 2017. Dat blijkt uit de jaarrekening van NRC Media Holding BV.


Op financieel gebied was 2017 een goed jaar met een omzetstijging van 2,2% naar € 105,3 miljoen. Bij een hogere gemiddelde abonnementenstand stegen de abonnementeninkomsten met 4,9% ondanks een verdere verschuiving naar digitale abonnementen.

De oplagecijfers (print + digitaal), op basis van een gewogen telling per abonnement, toonden in 2017 een stijgende tendens ten opzichte van 2016:
NRC Handelsblad steeg tussen 2016 en 2017 van gemiddeld 193.351 naar 202.097 (plus 5 procent)
next steeg tussen 2016 en 2017 van gemiddeld 44.936 naar 46.510 (plus 4 procent)

: We zijn vanzelfsprekend erg blij met de stijging van het aantal betaalde abonnementen", aldus hoofdredacteur Peter Vandermeersch. "Het is een belangrijke uitdaging om te blijven groeien in aantallen lezers en hen, in voldoende mate, ook online financieel te laten bijdragen aan onze kwaliteitsjournalistiek. Daarnaast blijft het een belangrijke doelstelling om bestaande lezers te behouden en hen de kwaliteitsjournalistiek te bieden op een wijze die het beste past bij hun wensen en leesgedrag."

"NRC Media beschikt over alle platformen (mobiel, papier, online) om dat op een passende wijze te bieden’, aldus CEO Rien van Beemen. ’Het feit dat NRC Media onderdeel is van Mediahuis, dat kwaliteitsjournalistiek hoog in het vaandel heeft staan, geeft NRC Media alle mogelijkheden en ruimte om hiernaar te blijven streven."

Volgens Van Beemen blijft de advertentiemarkt uitdagend. "Het mediumtype nieuwsmedia staat onder druk en de online advertentieomzet gaat voor een zeer groot deel naar Google en Facebook. Toch zijn wij ervan overtuigd dat NRC Media met haar hoogste selectieve bereik in de AB1 doelgroep van ongekende meerwaarde voor adverteerders zal blijven."

CFO Wilbert Schutrups is tevreden met de stijgende lijn in de resultaten die onder andere naar voren komt in de stijging in EBITDA van €19.4 miljoen in 2016 naar €22.4 miljoen in 2017. "Gezonde resultaten helpen NRC Media om ons vol te kunnen concentreren op datgene waar we voor op de wereld zijn, het maken en verspreiden van NRC journalistiek."

NRC Media is er de laatste jaren in geslaagd om te transformeren naar een moderne nieuwsorganisatie, maar de uitdagingen zullen de komende jaren onverminderd groot blijven. Het uitgangspunt van NRC Media is nog steeds hetzelfde: nieuwe vormen van journalistiek, productontwikkelingen op commercieel vlak en nieuwe distributiemodellen. En dat met dezelfde aantallen mensen en middelen. Het bestuur verwacht dat NRC Media in staat zal zijn om de komende jaren de financiële resultaten op hetzelfde niveau te houden. "Het feit dat we hierin ten volle gesteund worden door onze aandeelhouder Mediahuis, sterkt ons alleen maar in dit optimisme", aldus CEO Rien van Beemen.

Het bestuur kijkt met vertrouwen naar 2018 en de daaropvolgende jaren. Rien van Beemen geeft aan dat de strategie van NRC het hoofd biedt aan de vele uitdagingen in het medialandschap. "We hebben de middelen om buitengewoon goede kranten en sites te maken. En vooral: we zijn trots op, en dankbaar voor, de mensen die zich met zoveel passie en overgave inzetten voor NRC en alles waar dit merk voor staat. Zonder de inzet van onze collega’s zou NRC Media er lang niet zo goed voor staan."

Download artikel
Reageren


Producten
inct.easyread: Tijdschriftmarketing
inct.easyread: Tijdschriftmarketing
Prijs: € 4,99
Hoe bereik je de lezer met je tijdschrift? En hoe bind je hem of haar? Zijn er naast losse verkoop, abonnementen en advertenties nog meer inkomstenbronnen? Femke Leemeijer van Kantoor Fifty Four geeft antwoord op deze vragen, én meer.
direct bestellen


inct.easyread: Sociale media voor uitgevers
inct.easyread: Sociale media voor uitgevers
Prijs: € 7,99
Welke sociale media zijn er, wat is hun nut voor uitgevers en hoe werk je ermee? Sociale media zijn overal. Voor sommige mensen zijn ze zelfs de belangrijkste of enige toegangspoort naar het internet. Je kunt de sociale media op verschillende manieren...
direct bestellen


inct.easyread: Hoe ontwikkel je een bladformule?
inct.easyread: Hoe ontwikkel je een bladformule?
Prijs: € 3,99
In een bladformule worden de basiskenmerken van een magazine beschreven. Wat wil een tijdschrift overbrengen en hoe gebeurt dat? Met die vaste formule proberen tijdschriften hun specifieke doelgroep aan te spreken. In deze inct.easyread wordt besproken...
direct bestellen