Mediapartijen in workshop over automatische metadata

Wetenschap en bedrijfsleven gaan samen innoveren

11-07-2018Educatieve media | Nieuwsmedia | Publieksmedia | VakmediaMediapartijen in workshop over automatische metadataEen aantal media partijen is geselecteerd voor de NWO-workshop 'ICT with industry'. Met deze workshop wil NWO wetenschappelijke onderzoekers en vertegenwoordigers vanuit het bedrijfsleven bijeenbrengen om samen tot innovatie te komen.

Zakelijke flexibiliteit en out-of-the-box-wetenschappelijke inzichten zijn hiervoor belangrijke elementen. De workshop vindt plaats van 21 t/m 25 januari 2019 in het Lorentz Centrum te Leiden. De geselecteerde partijen zijn de KB, de FD Mediagroep, RTL, ICT Group NV en De Persgroep.

Thema: automatische metadata
Eerder dit jaar heeft de KB een voorstel ingediend voor deze workshop met als thema het creëren van automatische metadata:
‘Om de grote digitale collectie van de KB te kunnen doorzoeken zijn metadata nodig: informatie waarin beschreven staat wat er in boeken, kranten of tijdschriften staat en waar zij over gaan. Dit soort informatie wordt momenteel grotendeels handmatig toegevoegd, maar kunstmatige intelligentie maakt het tegenwoordig mogelijk om sommige beschrijvingen automatisch toe te voegen aan de metadata. Denk hierbij aan de titel of auteur van een artikel. Daarnaast worden de mogelijkheden verkend om automatisch het genre van een krantenartikel of onderwerp in een boek te herkennen en toe te voegen aan de metadata. Hierdoor kun je in de toekomst hopelijk nog makkelijker zoeken naar bijvoorbeeld interviews in kranten over een bepaald onderwerp of boeken met een bepaalde sfeer of onderwerp.’

In de workshop wordt samengewerkt met onderzoeker Iris Hendrickx van de Radboud Universiteit en een groep junior-onderzoekers.

Download artikel
Reageren


Producten
inct.easyread: Uitgeven in eigen beheer
inct.easyread: Uitgeven in eigen beheer
Prijs: € 4,99
Uitgevers kunnen zo maar een prachtboek over het hoofd zien. En een auteur die zelf uitgeeft houdt meer over. Selfpublishing is populair, maar succesvol uitgeven is niet eenvoudig. Om een (e-)boek uit te geven heb je inderdaad niet meer per se een...
direct bestellen


inct.easyread: Dossier e-books publiceren
inct.easyread: Dossier e-books publiceren
Prijs: € 7,99
Digitaal lezen wint nog steeds aan populariteit. Daarom is het logisch om een boek (ook) digitaal uit te geven. Bij het maken publiceren en verkopen van een digitale publicatie moeten veel keuzes gemaakt worden. Wij zetten de zaken op een rij.  
direct bestellen


inct.easyread: Hoe ontwikkel je een bladformule?
inct.easyread: Hoe ontwikkel je een bladformule?
Prijs: € 3,99
In een bladformule worden de basiskenmerken van een magazine beschreven. Wat wil een tijdschrift overbrengen en hoe gebeurt dat? Met die vaste formule proberen tijdschriften hun specifieke doelgroep aan te spreken. In deze inct.easyread wordt besproken...
direct bestellen