Nieuwe boeken- en e-bookbarometer CB

Spannende boeken populair in 2e kwartaal

19-07-2018PublieksmediaNieuwe boeken- en e-bookbarometer CB

CB heeft een nieuwe e-bookbarometer en boekenbarometer gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de afzet via webshops blijft groeien, net als het lezen van e-books via de bibliotheek en via abonnementen. Vooral het spannende boek doet het goed: 12,6% van de fysieke boeken is een spannend boek, bij e-books (verkoop) is dit 33,7%.

Die goede cijfers voor dit genre hebben ongetwijfeld te maken met de Spannende Boeken Weken en de uitreiking van de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. die beide in Q2 vielen. Uit de cijfers van CB blijkt dat het winnen van de Gouden Strop effect een positief op de verkoop van de winnende titel heeft. Dit geldt voor zowel het boek als voor het e-book.

 
In het genre spannende boeken zijn literaire thrillers en thrillers zijn het populairst. Er zijn verschillen zichtbaar per kanaal. In de online verkoop van het fysieke boek zijn avontuur, fantasy en sciencefiction populair. In de boekhandel is dit horror en true crime. In de e-bookverkoop zijn de genres literaire thriller, spanning algemeen, horror, spionage en true crime het best vertegenwoordigd. In de e-book uitleningen zijn dat pockets spanning, oorlog, avontuur en detectives. E-book abonnees kiezen het meest voor thrillers, literaire thrillers en sciencefiction.

Afname in afzet spannende boek

Het spannende boek/e-book is een populair genre, toch neemt de afzet in de afgelopen jaren af (met een kleine opleving in 2009/2010). Ook het aandeel spannende boeken ten opzichte van het totaal neemt af. Ieder jaar is in de afzet een piek zichtbaar in het tweede kwartaal. Door de Spannende Boeken Weken en waarschijnlijk ook door de zomervakantie.
 
De gemiddelde prijs van een spannend e-book is het laatste jaar gemiddeld 5,1% goedkoper dan van andere e-books. Spannende fysieke boeken zijn juist gemiddeld iets duurder dan de rest: in de afgelopen 12 maanden 5,8%, in het laatste halfjaar zelfs 15,5%.

Algemene ontwikkelingen in het Nederlands taalgebied

De totale afzet van fysieke boeken krimpt. Het aandeel boeken dat via webshops wordt verkocht, is licht gestegen (1.1% ten opzichte van vorige kwartaal). E-bookverkopen laten een lichte krimp zien ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Kijken we naar de afgelopen 12 maanden dan zien we nog steeds een groei. Het aantal uitleningen blijft stijgen, net als abonnementen.

E-bookbarometer 2018 H1 Nl

Boekenbarometer 2018 Q2 Nl

Download artikel
Reageren


Producten
inct.easyread: Sociale media voor uitgevers
inct.easyread: Sociale media voor uitgevers
Prijs: € 7,99
Welke sociale media zijn er, wat is hun nut voor uitgevers en hoe werk je ermee? Sociale media zijn overal. Voor sommige mensen zijn ze zelfs de belangrijkste of enige toegangspoort naar het internet. Je kunt de sociale media op verschillende manieren...
direct bestellen


inct.easyread: Hoe ontwikkel je een bladformule?
inct.easyread: Hoe ontwikkel je een bladformule?
Prijs: € 3,99
In een bladformule worden de basiskenmerken van een magazine beschreven. Wat wil een tijdschrift overbrengen en hoe gebeurt dat? Met die vaste formule proberen tijdschriften hun specifieke doelgroep aan te spreken. In deze inct.easyread wordt besproken...
direct bestellen


inct.easyread: Tijdschriftmarketing
inct.easyread: Tijdschriftmarketing
Prijs: € 4,99
Hoe bereik je de lezer met je tijdschrift? En hoe bind je hem of haar? Zijn er naast losse verkoop, abonnementen en advertenties nog meer inkomstenbronnen? Femke Leemeijer van Kantoor Fifty Four geeft antwoord op deze vragen, én meer.
direct bestellen