Google+ is niet meer

Dienst gestaakt na grote privacy-inbreuk

09-10-2018Educatieve media | Nieuwsmedia | Publieksmedia | VakmediaGoogle+ is niet meer

Google heeft in relatieve stilte de stekker uit zijn socialemediaplatform Plus getrokken. De aanleiding is een dat apps niet alleen de data konden verzamelen van gebruikers die daarvoor toestemming hadden gegeven, maar ook van hun vrienden. Ongeveer een half miljoen accounts is kwetsbaar geweest.
 
Eerder dit jaar had Facebook een vergelijkbaar probleem met de apps van Cambridge Analytica. Daarvoor moest Mark Zuckerberg zich voor het Amerikaanse Congres verantwoorden. Bij Google hadden ze weinig zin in dergelijke ophef en het ingrijpen van de autoriteiten dat er ongetwijfeld op zou volgen, dus hielden ze het lek maandenlang geheim. Afgelopen maandag maakte the Wall Street Journal het lek bekend.  

Kort daarop kondigde Google aan dat het zou stoppen met de consumentenversie van Google+ en ook de veiligheid van andere diensten nog eens extra zou controleren. Volgens Google is er geen misbruik van het lek gemaakt omdat de eigenaren van de apps die misbruik hadden kunnen maken, zich niet bewust waren van de mogelijkheid.
 
Google+ was het antwoord op Facebook en Instagram. Het had als voordeel dat het geïntegreerd was met andere Google-applicaties als docs, gmail en de advertenties bij de zoekresultaten. Bovendien bood het de mogelijkheid om ‘vrienden’ in groepen te verzamelen, zodat niet ieder bericht voor iedereen zichtbaar was. Desondanks is het nooit het succes geworden dat Google hoopte.

Download artikel
Reageren