'Eerlijk prijskaartje voor online journalistiek'

Oproep aan politiek

23-11-2018'Eerlijk prijskaartje voor online journalistiek'NDP Nieuwsmedia nam deze week deel aan een rondetafelgesprek, dat de Tweede Kamer organiseerde om zich te laten informeren over de ontwikkelingen in het medialandschap.

In zijn bijdrage namens NDP onderstreepte bestuurslid Rien van Beemen het belang van de betalingsbereidheid van lezers voor online journalistiek. In Nederland, maar ook daarbuiten, is de trend onmiskenbaar dat kwaliteitsjournalistiek achter betaalmuren gaat. Alleen als er een eerlijk prijskaartje aan online journalistiek kan worden gehangen, blijven redacties ook op de langere termijn te bekostigen.

Van Beemen wierp de vraag op hoe private nieuwsorganisaties een eerlijk prijskaartje aan hun online kwaliteitsjournalistiek kunnen hangen als de publieke omroepen steeds meer geschreven journalistiek publiceren en gratis aanbieden aan het publiek.

Overeenkomst naar analogie van Duitsland
Duitsland heeft aangetoond dat er goede afspraken zijn te maken tussen publieke en private nieuwsmedia over de online taak van publieke media. In een overeenkomst hebben de publieke media vastgelegd zich primair toe te leggen op audio en video, om daarmee ruimte te bieden aan nieuwsuitgevers om een duurzaam online verdienmodel te vinden.
Van Beemen riep de Kamerleden op zich sterk te maken voor vergelijkbare afspraken. Ook het delen van met publieke middelen gemaakt videomateriaal zou onderdeel kunnen zijn van dergelijke afspraken.

Lees hier het gehele position paper van NDP Nieuwsmedia.

Download artikel
Reageren


Producten
inct.easyread: Sociale media voor uitgevers
inct.easyread: Sociale media voor uitgevers
Prijs: € 7,99
Welke sociale media zijn er, wat is hun nut voor uitgevers en hoe werk je ermee? Sociale media zijn overal. Voor sommige mensen zijn ze zelfs de belangrijkste of enige toegangspoort naar het internet. Je kunt de sociale media op verschillende manieren...
direct bestellen


inct.easyread: Uitgeven in eigen beheer
inct.easyread: Uitgeven in eigen beheer
Prijs: € 4,99
Uitgevers kunnen zo maar een prachtboek over het hoofd zien. En een auteur die zelf uitgeeft houdt meer over. Selfpublishing is populair, maar succesvol uitgeven is niet eenvoudig. Om een (e-)boek uit te geven heb je inderdaad niet meer per se een...
direct bestellen


inct.easyread: Dossier e-books publiceren
inct.easyread: Dossier e-books publiceren
Prijs: € 7,99
Digitaal lezen wint nog steeds aan populariteit. Daarom is het logisch om een boek (ook) digitaal uit te geven. Bij het maken publiceren en verkopen van een digitale publicatie moeten veel keuzes gemaakt worden. Wij zetten de zaken op een rij.  
direct bestellen