Augustus 2014

Augustus 2014Interview
Luc van Os werkt nagenoeg zijn hele carrière al binnen de sector van publieksbladen en werd begin dit jaar verkozen tot voorzitter van de Groep Publiekstijdschriften van het NUV. Alle reden dus om eens een goed gesprek te voeren over magazines, digitalisering en de ontwikkeling van de markt.
(Op het omslag Luc van Os; Foto Anna Green)

Lunchen bij Staal: Michiel Buitelaar.
In deze interviewrubriek neemt David Huijzer de stand van zaken in de branche door met een iemand die daar met een wijd perspectief naar kijkt. De eerste gast is Michiel Buitelaar. Over creatieve destructie, het moderne mecenaat, de zegening van het protestantse abonnementsmodel, Johan Cruyff, Bill Gates en Chauncey Gardiner.

Hoe reken je af met een auteur?
Van schrijven word je doorgaans niet rijk, maar kun je er nog wel van leven? Door het krimpen van de markt voor geschreven media en de nieuwe digitale vormen voldoen de bestaande afrekenmodellen tussen lezer, uitgever en auteur vaak niet meer. Voor het voortbestaan van deze keten is het belangrijk dat er nieuwe betaalsleutels worden gevonden waarover iedereen tevreden is.

Europese inkomsten blijven dalen, digitale transformatie gaat door
De inkomstendaling voor uitgevers wereldwijd gaat in de komende vijf jaar eindelijk stabiliseren. Hier en daar wordt zelfs lichte groei verwacht. Wel zijn er grote regionale verschillen – West-Europa komt er nog niet best vanaf. Voor zowel uitgevers van kranten, tijdschriften als boeken geldt dat aanscherping van de digitale strategie het belangrijkste speerpunt blijft.

Dorien van Londen: ‘We hebben een schatkist aan rechten‘
Shared Stories is het rechten- en evenementenbureau van Veen Bosch & Keuning. Het bureau regelt centraal de exploitatie van de film-, televisie en vertaalrechten van de auteurs van alle VBK-uitgeverijen. Daardoor kan het betere deals sluiten dan wanneer iedere uitgeverij dit afzonderlijk afhandelt. Dorien van Londen kijkt terug op het eerste jaar van Shared Stories.

Hoe Facebook Bommetjes het Internet Veroveren
Natuurlijk, u leest alleen goed doorwrochte artikelen uit zeer betrouwbare bron, maar uw buurman? Die klikt nog wel eens op een linkje met de 50 leukste katten-gifjes. Net als alle andere buurmannen en -vrouwen. Wat uitgevers kunnen leren van virale uitgevers.

Vaste rubrieken:
Snoepwinkel
Column Erik Kwakkel
Column Marieke van der Donk
Recensies

Deze informatie is exclusief voor leden

Onbeperkt toegang 

Je kunt alle artikelen van inct onbeperkt lezen en downloaden als pdf.
Aanmelden

Login

Je bent al lid en kunt alle artikelen van inct onbeperkt lezen en downloaden als pdf.
Login