Boekenbeurs Belgie sluit af met positief gevoel

12-11-2014Educatieve media | Nieuwsmedia | Publieksmedia | VakmediaBoekenbeurs Belgie sluit af met positief gevoel

De 78ste Boekenbeurs in Antwerpen is afgesloten met naar schatting 154.000 bezoekers, waarvan bijna de helft de laatste vier dagen. Organisator Boek.be kijkt tevreden terug en zet alle resultaten nog eens op een rij.

De Boekenbeurs kwam door het onverwacht mooie weer trager op gang dan verwacht vorig jaar maar eindigde met groeiende bezoekersaantallen. De drukst bezochte dag was 10 november, met bijna 20.000 bezoekers.
Uit de eerste resultaten van onze tweejaarlijkse publieksenquête (in samenwerking met Karel de Grote Hogeschool en Stad Antwerpen) blijkt dat 93% van de bezoekers de sfeer op de Boekenbeurs goed tot zeer goed vindt. De meeste bezoekers kochten ontspanningsromans, kinderboeken en literatuur. Strips en kookboeken stonden op plaats vier en vijf.
De Boekenbeurs is een sociaal gebeuren: 91% van de bezoekers komt met familie of vrienden. Een kleine helft van de bezoekers komt met het openbaar vervoer of met de fiets naar de Boekenbeurs.


Strips
De stripactiviteiten op het Auteurspodium, i.s.m. Stripgids trokken duizenden bezoekers. De hilarische optredens van Alex Agnew vielen bijzonder in de smaak. 3.000 kinderen namen deel aan de stripspeurtocht. Veel enthousiasme van het publiek was er voor de originele initiatieven op de stripstands, zoals de 3D-print, het stripdecor met de Green Key (VRT) , tekenworkshops en ontmoetingen met auteurs.

Boek.be ging samen Stripgids en Radio 1 op zoek naar het beste Belgische stripverhaal. De luisteraars kozen uit een shortlist van 25 toptitels. "Album 26" van De Kiekeboes won en nam het op tegen onder andere "De zwarte madam" (Suske en Wiske), "Het gele teken" (Blake & Mortimer), "Brüsel" (Schuiten en Peeters), "De koningin van Onderland" (Jommeke), "De hoed van Geeraard de Duivel" (Nero) en "De juwelen van Bianca Castafiore" (Kuifje).

Auteurspodium
Op het auteurspodium waren de toppers voor de kinderen o.a. de For Girls Only , Kapitein Winokio en de items met strips in de hoofdrol. Het Young Adult Publiek vond in groten getale de weg naar Dirk Bracke, Kiera Cass, Flanagan (skype), Cassandra Claire en Holy Black.
Veel interesse was er ook voor literaire auteurs met als uitschieters Lanoye, Hertmans & Mortier tijdens Knackdag , Uitgelezen met o.a. Dimitri Verhulst, Moeyaert en Delbeke , de uitreiking van de Hercule Poirotprijs aan Toni Coppers en de Inclusieve Griffel aan Peter Terrin.
De themadagen Oorlog en vrede, Be original, Wel in je vel en Fantasy trokken veel aandacht. Net zoals de Taalnocturne en het Onderwijsdebat.
De Nocturne voor Professionals kon op een onverwacht grote opkomst rekenen. Meer dan 3000 (onderwijs)professionals met interesse voor o.a. het educatieve, wetenschappelijke en managementboek bezochten die avond de Boekenbeurs.

Signeersessies
Uit de bezoekersenquête blijkt dat 1 bezoeker op 5 een boek liet signeren tijdens een van de bijna 2000 signeersessies.
Mensen wachtten geduldig voor een handtekening van o.a. Jeroen Meus, Joy Anna Thielemans, Rode Duivel Kevin Debruyne, Pascale Naessens, Nicci Gerrard, Santa Montefiore, Geronimo Stilton, Marc de Bel, Kiekeboes, Urbanus, Tom Lanoye, Ria Maes, Prinsessia, Bavo Dhooge, Pieter Aspe.

Beursvloer
De Boekenbeurs zette in op beleving op de beursvloer. De resultaten liegen er niet om: duizenden bezoekers lieten zich op de troon van de Game of Thrones fotograferen, Jean Till brak het wereldrecord complimenten geven aan de bezoekers, 800 leerkrachten schreven zich in op de Knallervaneenknack-wedstrijd, 195 poëziebundels werden gedoneerd aan het gevangenisproject van Stad Antwerpen en Poëziecentrum, 13.000 kinderen draaiden aan het Jommekesrad , duizenden bezoekers braken samen het wereldrecord ‘loomen’ . In de voortuin van Antwerp Expo toonden (strip)kunstenaars hun talenten onder grote belangstelling. Opvallend was de grote interesse voor kleurboeken voor volwassenen en boekgelieerde objecten.

Online
De Boekenbeurswebsite barstte bijna uit zijn voegen met meer dan 210.227 unieke bezoekers (+10% tegenover vorig jaar) en meer dan 3500 posts op instagram op #boekenbeurs en #bkb14.

Standhouders
73% van de standhouders zijn meer dan tevreden over deze Boekenbeurs. Voor 70% is de omzet gelijk gebleven of gestegen, bij 30 % is de omzet gedaald.
 


19 november: inct.spiratie 2014

Het congres voor marketeers en uitgevers


8 topsprekers over marketing & sales in de uitgeverij

Meer info & aanmelden


 

Download artikel
Reageren