December 2014

December 2014In het hart:
De tanker wordt weer speedboot

Sinds 1 juni van dit jaar leidt Paulien Loerts de Uitgeverij Singel 262 weer als zelfstandige uitgeverij. De uitgeverij werd door middel van een management buy-out losgemaakt van WPG Media. Is het wellicht een stap die bij het ‘nieuwe uitgeven’ past? Paulien Loerts kijkt terug op een bewogen jaar en vertelt over haar ervaring in het boekenvak.

‘Selfpublishing betekent niet dat je alles zelf moet doen’
Blurb was jarenlang vooral bekend als selfpublishing-platform voor fotoboeken, maar dat is snel aan het veranderen, vertelt oprichter en CEO Eileen Gittins. Blurb introduceert een expertgroep van zestig geselecteerde redacteuren en vormgevers. Die gaan Blurb-klanten helpen hun boekprojecten tot een goed einde te brengen.

Bang voor de pitbull? Niet iedereen
In Nederland is het beeld ontstaan dat Amazon alleen maar marges afknijpt en uitgevers prijsverlagingen oplegt. Het zou een soort pitbull zijn die zich in ons land gelukkig nog niet had laten liet zien. Maar nu is Amazon.nl er en verkoopt het uitsluitend elektronische boeken.

Een goede boektrailer verhoogt de verkoop
Filmliefhebbers kijken graag naar trailers om alvast een voorproefje van de film te krijgen. Nu wint de boektrailer aan populariteit. Met een video hopen uitgevers potentiële kopers warm te maken voor een verhaal. Op Bol.com en Ako.nl zijn al 2500 Nederlandse boektrailers te vinden.

Naar een duurzamer tijdschrift
Is het mogelijk een tijdschrift te produceren met een lagere klimaatimpact? Het tijdschrift Duurzaam Geproduceerd is het gelukt. Alle mogelijkheden om het productieproces en het product te verduurzamen zijn onderzocht, en er is een nieuw tijdschrift gemaakt. Resultaat: een kwalitatief hoogwaardig magazine met een 25 procent lagere CO2-footprint.

Duurzaam is efficiënter en mooier is duurzamer
Een tijdschrift over duurzaamheid zo duurzaam mogelijk publiceren: in het artikel op pagina 33 kunt u lezen hoe de transitie is verlopen. Hier vertelt Wim Raaijen, directeur van Industrielinqs en uitgever van Duurzaam Geproduceerd waarom juist zijn uitgeverij aan dit project heeft meegedaan.

De fan denkt mee
Uitgeverij Kluitman kwam dit najaar met een fanfictieboek over de boyband MainStreet. Fans stelden het verhaal samen. Zo worden ook zíj een beetje bekend. Celebritycultuur speelt een steeds belangrijker rol, ook in de uitgeverswereld. Niet voor niets stijgt de omzet van biografieën over beroemdheden. Zet die tendens zich voort in de jeugdliteratuur?

Lunchen bij Staal met Rob Koghee
Begin juni kwam het nieuws dat Sanoma 19 titels aan een nieuwe uitgeverij verkoopt: New Skool Media. Een van de twee eigenaren van deze nieuwe uitgeverij is Rob Koghee. Alle reden dus om tijdens een lunch bij Staal in Haarlem weer eens bij te praten.

En verder
Snoepwinkel
Column Erik Kwakkel
Column Marieke van der Donk
inct.spiratie 2014, een terugblik
Recensies

Deze informatie is exclusief voor leden

Onbeperkt toegang 

Je kunt alle artikelen van inct onbeperkt lezen en downloaden als pdf.
Aanmelden

Login

Je bent al lid en kunt alle artikelen van inct onbeperkt lezen en downloaden als pdf.
Login