Eerste Kuifje-album geveild voor 30.000 euro

01-06-2015PublieksmediaEerste Kuifje-album geveild voor 30.000 euro

Een speciale uitgave van het eerste Kuifje-album 'Tintin au pays des soviets' (Kuifje in het land van de Sovjets) uit 1930 is tijdens een veiling bij online veilinghuis Catawiki voor 30.000 euro verkocht. Het het door tekenaar Hergé gesigneerde album verscheen meer dan 85 jaar geleden in een oplage van slechts 500 stuks.

Het album is extra bijzonder omdat Hergé het album niet met zijn eigen naam heeft gesigneerd, maar met de naam van zijn geestenkind Kuifje. Iets dat Hergé zelden deed. Er werd dan ook door verzamelaars uit de hele wereld op het album meegeboden. Het stripboek maakte deel uit van een grote Kuifje veiling met in totaal meer dan 250 bijzondere Kuifje albums en Kuifje curiosa. De veiling bracht in totaal bijna 150.000 euro op. Hoge opbrengsten waren er ook voor een luxe uitgave van het album 'Tintin au Tibet' uit 1960 (13.000 euro) en een zeldzame uitgave van 'Le Sceptre d'Ottokar' uit 1947 (7.500 euro).


Kuifje curiosa
Niet alleen de Kuifje albums haalden hoge opbrengsten. Verzamelaars boden op allerlei Kuifje curiosa mee. Zo werd een Kuifje legpuzzel uit de jaren '40 geveild voor bijna 400 euro en wisselde een marionet van Kuifje uit 1986 voor 850 euro van eigenaar. Eén van de opvallendste items was echter een aluminium naambordje van het voormalig kantoor van de Hergé studio in Brussel. Het originele naambordje ging weg voor 1.700 euro.

Veel Kuifje-verzamelaars
Naast de 'die-hard' kuifje verzamelaars denkt veilingmeester Jacques Pels van Catawiki ook dat er ook veel beleggers op de veiling actief waren. ''De oude Kuifje albums zijn zeer kwetsbaar en eerste drukken in goede staat worden dan ook steeds zeldzamer. De waarde van zeldzame Kuifje albums stijgt dan ook al jaren enorm. Zo zie je dat sommige albums in minder dan 10 jaar in waarde zijn verdubbeld. Wie zien dan ook steeds meer mensen die Kuifje albums kopen als belegging''.

Download artikel
Reageren