Zeldzame Guust Flater brengt 5000 euro op

25-06-2015Publieksmedia

Een zeldzame eerste druk van de strip Guust Flater is gisteravond tijdens een online veiling bij veilinghuis Catawiki verkocht voor bijna 5.000 euro. De strip, van de Belgische tekenaar Franquin, wordt ook wel Guust nr.0 genoemd. Dit omdat er in de jaren '60 ook nog een echt nummer 1 van Guust Flater verscheen.Volgens veilingmeester Patrick Vranken, stripboeken expert bij Catawiki, is het een zeldzaam stripboek dat zelden wordt aangeboden. ''Het gaat om een Franstalige strip waarvan er in 1960 slechts zo'n 350 exemplaren zijn gedrukt. Deze strip kom je dan ook zelden tegen en eigenlijk nooit in zo'n goede staat, vandaar deze hoge opbrengst''.

Bijzonder aan het stripboek is dat het qua formaat zodanig afwijkt van de reguliere stripalbums dat sommigen klanten het in 1960 het gewoon van de toonbank meepakten omdat ze dachten dat het reclamemateriaal betrof. Ook de commerciële afdeling van uitgever Dupuis was ten tijde van het verschijnen van het album niet bijster positief over het boekje. "Niemand koopt dit ooit! Het is te klein, te slecht gepresenteerd, en bovendien interesseert zich niemand voor zo'n anti-held. De heer Franquin zou zijn tijd beter besteden aan de avonturen van Robbedoes", aldus de commerciële afdeling van Dupuis in 1960.


Guust Flater is na het verschijnen van dit album echter uitgegroeid tot één van de populairste series van uitgeverij Dupuis. De strips zijn dan ook in heel Europa in meer dan 15 talen verschenen. ''Er zijn ontzettend veel mensen die zijn opgegroeid met de strips van Guust Flater en dat was goed te merken aan de belangstelling voor dit zeldzame album. Uiteindelijk trok een bieder uit Frankrijk aan het langste eind en mag zich de nieuwe eigenaar van deze strip noemen'', aldus veilingmeester Vranken. De verwachting is overigens dat het album in de komende jaren nog sterk in waarde zal stijgen, de markt voor zeldzame en bijzondere stripboeken zit al jaren behoorlijk in de lift.

Download artikel
Reageren