Persinnovatiesubsidie voor zes projecten

14-07-2015Nieuwsmedia

Zes ideeën voor journalistieke vernieuwing ontvangen persinnovatie-subsidie. Dat heeft het bestuur van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek besloten. In totaal wordt een bedrag van maximaal €400.000,- subsidie beschikbaar gesteld.

Voor de negende ronde van de persinnovatieregeling werden in totaal 82 ideeën ingediend. 19 ideeën werden uitgenodigd deel te nemen aan de tweedaagse pressure cooker, waarbij de teams werden geholpen bij het aanscherpen van hun ideeën en het testen van assumpties. Vervolgens werden de aangescherpte – en soms compleet veranderde ideeën – gepresenteerd aan het bestuur van het Stimuleringsfonds. 13 projecten werden uitgenodigd een subsidieaanvraag te doen, waarvan nu zes innovatieve projecten subsidie krijgen.

Het bestuur heeft besloten de volgende projecten subsidie te verlenen: Correlations, Reblr, Yournalism, VRmaster, Keydatos en TNO.


Correlations – €31.740,50
Buitenlandcorrespondentenplatform Correlations gaat de veiligheid van haar website verbeteren en wil handleidingen bieden om journalisten in onveilige gebieden goed te kunnen laten werken. De nieuw te ontwikkelen site moet het mogelijk maken voor journalisten om anoniem te werken en te communiceren met bijvoorbeeld opdrachtgevers via beveiligde verbindingen.
Klik hier voor het bestuursbesluit

Reblr – €100.000,-
Reblr gaat een technisch hulpmiddel ontwikkelen om redacties en journalisten te helpen nieuws te filteren, te selecteren en te verrijken via een kant-en-klaar, uitbreidbaar platform. Deze tool moet helpen bij de spanning die ontstaat tussen een alsmaar toenemend aanbod van informatie en een alsmaar afnemend aantal journalisten. Reblr maakt daarbij gebruik van bestaande technologie (open source) die op slimme wijze modulair wordt gekoppeld. Daarmee ontstaat een stelsel van samenwerkende logaritmes, die vrij eenvoudig kunnen worden ingericht, uitgebouwd en geactualiseerd.
Klik hier voor het bestuursbesluit

Yournalism – €33.525,00
Yournalism gaat haar crowdfundingplatform openstellen voor andere partijen. Yournalism heeft het afgelopen jaar met succes verschillende verhalen gecrowdfund, maar de crowdfunding vergt een grote inspanning en is daarom moeilijk schaalbaar. Door het platform ook aan te bieden aan bestaande (media)partijen – met een grote aanhang – willen ze dit probleem oplossen en de crowdfunded onderzoeksjournalistiek een boost geven. Concreet gaat het om de ontwikkeling van een embeddable widget en API, en het uitwerken van een fiscaal-juridische constructie waarmee zoveel mogelijk geld naar het gecrowdfunde project kan.
Klik hier voor het bestuursbesluit

VRmaster – €80.000,-
VRnu gaat virtual reality introduceren in de Nederlandse journalistiek. Dat willen ze doen door virtual reality-reportages aan te bieden en kartonnen VR-brillen te verkopen voor een toegankelijke prijs. Zo kan de lezer met zijn eigen smartphone en bril ‘rondkijken in het nieuws’. Zowel journalisten als het publiek kunnen online VR-reportages uploaden.
Klik hier voor het bestuursbesluit

Keydatos – €100.000,-
Keydatos gaat de stap van databron naar datajournalistiek artikel vereenvoudigen. Het kost datajournalisten veel tijd om ruwe databestanden te verwerken. Zaken zoals het programmeren en scrapen van websites zijn vaardigheden die maar weinig journalisten beheersen. Met een webapplicatie, gebouwd op een bestaand open-source initiatief, wil Keydatos de (data)journalist deze taken uit handen nemen.
Klik hier voor het bestuursbesluit

TNO – € 54.734,50
Watskeburt?! vernieuwt de manier waarop video wordt ingezet door nieuwsredacties en de manier waarop ze worden geconsumeerd door het publiek. Door het automatisch verrijken van de metadata van video’s en deze te benutten bij de presentatie ervan aan de gebruiker, kunnen gebruikers eenvoudiger en efficiënter nieuwsvideo’s vinden en consumeren. Het is een samenwerking tussen TNO en Media-Distillery. De opzet is om video’s beter vindbaar te maken, relevante suggesties te doen bij de eindgebruiker en het mogelijk te maken binnen het (relevante) video-aanbod ‘koppen te snellen’.

Overgenomen van Persinnovatie.nl
 


Dwarsdenkers & Friskijkers

inct.spiratie 2015: voor uitgevers die het van een andere kant willen bekijkenTot 1 oktober a.s.early bird korting

www.inctspiratie.nl

Download artikel
Reageren