Zeldzaam stripboek Kuifje geveild voor bijna 70.000 euro

Album mist 31 uitgeknipte plaatjes

26-09-2017PublieksmediaZeldzaam stripboek Kuifje geveild voor bijna 70.000 euroTijdens een online veiling bij Catawiki is een zeer zeldzaam Kuifje stripboek voor bijna 70.000 euro geveild (68.501 euro). Het gaat om een album uit 1943 dat bekend staat als de 'alternatieve editie' van het Kuifje verhaal 'L'lle Noire' (de Zwarte Rotsen).

Wereldwijd zijn er 3 exemplaren van dit album bekend, waarvan het album in de veiling nog eens extra bijzonder is. Het album werd in 1943 namelijk op vraag van tekenaar Hergé (1907-1983) in een privé oplage van slechts 10 stuks gedrukt en was bedoeld om naar kranten en tijdschriften te sturen die het konden gebruiken voor de publicatie. Het album in de veiling werd echter nooit verstuurd, maar is bij Hergé in de studio blijven liggen. Opvallend is dat Hergé in totaal 31 plaatjes uit het album knipte. Ondanks dat er vanuit heel Europa werd geboden bracht het album uiteindelijk toch iets minder op dan verwacht.
''Het album is zo uniek dat het heel lastig is om een exacte waarde vast te stellen. Toch is ruim 68.000 euro een fantastische opbrengst, waar we heel tevreden mee zijn.'', aldus Patrick Vranken stripboeken expert bij Catawiki. 

De veiling van het album kreeg deze week grote internationale belangstelling en mede daardoor gebeurde er iets bijzonders. De uitgeknipte plaatjes leken van de aardboden verdwenen tot een oplettende Nederlandse Kuifje expert zich herinnerde dat hij ooit eens in het archief van Kuifje uitgeverij Casterman een schriftje had gezien met daarin uitgeknipte plaatjes. Omdat het zo mysterieus was, maakte hij destijds foto's van het schriftje. Uit foto's van het schriftje blijkt nu dat deze knipsels exact de missende plaatjes uit het desbetreffende album zijn. Of het album en de ontbrekende plaatjes ooit herenigd worden is nog maar de vraag.

Download artikel
Reageren


Producten
inct.easyread: Sociale media voor uitgevers
inct.easyread: Sociale media voor uitgevers
Prijs: € 7,99
Welke sociale media zijn er, wat is hun nut voor uitgevers en hoe werk je ermee? Sociale media zijn overal. Voor sommige mensen zijn ze zelfs de belangrijkste of enige toegangspoort naar het internet. Je kunt de sociale media op verschillende manieren...
direct bestellen


inct.easyread: Dossier e-books publiceren
inct.easyread: Dossier e-books publiceren
Prijs: € 7,99
Digitaal lezen wint nog steeds aan populariteit. Daarom is het logisch om een boek (ook) digitaal uit te geven. Bij het maken publiceren en verkopen van een digitale publicatie moeten veel keuzes gemaakt worden. Wij zetten de zaken op een rij.  
direct bestellen


inct.easyread: Uitgeven in eigen beheer
inct.easyread: Uitgeven in eigen beheer
Prijs: € 4,99
Uitgevers kunnen zo maar een prachtboek over het hoofd zien. En een auteur die zelf uitgeeft houdt meer over. Selfpublishing is populair, maar succesvol uitgeven is niet eenvoudig. Om een (e-)boek uit te geven heb je inderdaad niet meer per se een...
direct bestellen