Digitaal lezen: smartphone groeit, tablet en computer krimpen

MSS-onderzoek naar digitaal mediagebruik in 2017

06-03-2018Nieuwsmedia | PublieksmediaDigitaal lezen: smartphone groeit, tablet en computer krimpenVinex, de Verenigde Internet Exploitanten die digitaal bereiksonderzoek doen voor de Nederlandse markt, heeft zijn rapport over 2017 uitgebracht. In het onderzoek wordt al het digitale mediagebruik onderzocht. Wij halen het leesgedrag eruit. Een infographic met de cijfers en trends voor alle digitale media staat op de site van Vinex.

Het percentage Nederlanders dat in 2017 ten minste eenmaal een tijdschrift op de smartphone heeft gelezen is gestegen van 14,8 naar 15,9. Bij kranten steeg dat van 29,0% naar 31,0%. Daar staat tegenover dat het het lezen op tablet en computer daalde. Van 12,5 naar 11,2 voor magazines op tablet en 17,0 en 16,5 voor tijdschriften op de computer. Voor de krant was dat van 21,1 naar 20,9 op de tablet en 28,1 naar 27,4 op de computer.
 
Daarbij valt op dat jongeren vooral hun smartphone gebruiken, maar dan nog relatief weinig lezen. Ouderen lezen het liefst van de tablet en door de mesnen in de leeftijdsgroepen daar tussenin ook de computer veel wordt gebruikt.
 
Bron: MSS 2017, NLO, NOM, SKO en VINEX
 

Download artikel
Reageren


Producten
inct.easyread: Sociale media voor uitgevers
inct.easyread: Sociale media voor uitgevers
Prijs: € 7,99
Welke sociale media zijn er, wat is hun nut voor uitgevers en hoe werk je ermee? Sociale media zijn overal. Voor sommige mensen zijn ze zelfs de belangrijkste of enige toegangspoort naar het internet. Je kunt de sociale media op verschillende manieren...
direct bestellen


inct.easyread: Hoe ontwikkel je een bladformule?
inct.easyread: Hoe ontwikkel je een bladformule?
Prijs: € 3,99
In een bladformule worden de basiskenmerken van een magazine beschreven. Wat wil een tijdschrift overbrengen en hoe gebeurt dat? Met die vaste formule proberen tijdschriften hun specifieke doelgroep aan te spreken. In deze inct.easyread wordt besproken...
direct bestellen


inct.easyread: Tijdschriftmarketing
inct.easyread: Tijdschriftmarketing
Prijs: € 4,99
Hoe bereik je de lezer met je tijdschrift? En hoe bind je hem of haar? Zijn er naast losse verkoop, abonnementen en advertenties nog meer inkomstenbronnen? Femke Leemeijer van Kantoor Fifty Four geeft antwoord op deze vragen, én meer.
direct bestellen