Europese E-book barometer

Samenwerking CB en internationale organisaties

05-10-2018Educatieve media | PublieksmediaEuropese E-book barometer

Terwijl de markt zich ontwikkelt met de opkomst van abonnementsmodellen en audio, wordt de digitale propositie van boeken steeds opnieuw geëvalueerd. Om de marktontwikkeling goed te begrijpen is er nu een Europese e-book barometer. 


CB heeft in samenwerking met Bookwire, de International Publishing Distribution Association en Rüdiger Wischenbart, meegewerkt aan de ontwikkeling van de eerste European Barometer. Daarin een overzicht van de e-bookmarkt in Duitsland, Italië, Nederland en Spanje.

De conclusie: er zijn zowel duidelijke verschillen als overeenkomsten. Zo zie je dat Nederland over de hele linie lagere prijzen hanteert (zie grafiek hieronder). In Duitsland en Italië zie je duidelijk ook zeer laag geprijsde (meestal zelf-gepubliceerde) literatuur.  Er is ook een ontwikkeling in seizoenen zichtbaar: een ‘lichte stilte’ in februari en maart, met de voorspelbare sprongen voor zomervakantie en wintervakanties, hoewel in Duitsland de pieken minder prominent zijn dan in de andere drie markten.
"In alle vier de markten", zegt Wischenbart, "zijn de trendcurves voor gegenereerde inkomsten en voor verkochte aantallen opmerkelijk gelijk."

Bekijk de European e-bookbarometer hierLees hier het rapport van Wischenbart  


Download artikel
Reageren


Producten
inct.easyread: Uitgeven in eigen beheer
inct.easyread: Uitgeven in eigen beheer
Prijs: € 4,99
Uitgevers kunnen zo maar een prachtboek over het hoofd zien. En een auteur die zelf uitgeeft houdt meer over. Selfpublishing is populair, maar succesvol uitgeven is niet eenvoudig. Om een (e-)boek uit te geven heb je inderdaad niet meer per se een...
direct bestellen


inct.easyread: Dossier e-books publiceren
inct.easyread: Dossier e-books publiceren
Prijs: € 7,99
Digitaal lezen wint nog steeds aan populariteit. Daarom is het logisch om een boek (ook) digitaal uit te geven. Bij het maken publiceren en verkopen van een digitale publicatie moeten veel keuzes gemaakt worden. Wij zetten de zaken op een rij.  
direct bestellen