Auteursorganisatie PEN doet aangifte tegen Trump

Tegen presidentiële wraakacties

17-10-2018NieuwsmediaAuteursorganisatie PEN doet aangifte tegen TrumpDe auteursorganisatie PEN America heeft een zaak aangespannen in New York tegen President Trump. Zij willen dat hij stopt met het gebruiken van regerings- en overheidsmechanismes om journalisten en media-organisatie te bedreigen of terug te  pakken.

Het gaat hierbij vooral om acties zoals het eisen dat journalisten die hem onwelgevallig zijn ontslagen worden en het labellen van media als 'de vijand van het Amerikaanse volk '. PEN-voorzitter Jennifer Egan en de CEO Suzannel Nossel beschuldigen de president ervan dat hij een sfeer van vijandigheid tegenover de media heeft geschapen waarij journalisten doodsbedriegingen ontvangen en bescherming nodig hebben als ze politieke bijeenkomsten willen verslaan. Ook mediabedrijven liggen bij Trump onder vuur.

Egan en Nossel geven aan dat het hier ook gaat om meer dan woorden alleen. Als voorbeelden halen ze daarbij aan de poging vanuit het Ministerie van Justitie om een fusie tussen Time Warner (o.a. eigenaar van CNN) en AT&T tegen te gaan omdat CNN volgens hen 'vijandig bericht over de president' en het ophogen van de post-tarieven voor Amazon omdat Jeff Bezos ook eigenaar is van de Washington Post en die krant uit zich ook erg kritisch over Trump.

De organisatie hoopt dat een rechtbank dit soort acties onwettelijk zal verklaren en daarmee journalisten en schrijvers kan beschermen tegen de 'presidentiële wraak'

De aangifte is hier te lezen 


Download artikel
Reageren