Rechter USA verbiedt handel in 2e hands digitale bestanden

Uitgevers verheugd over uitspraak

14-12-2018Educatieve media | Nieuwsmedia | Publieksmedia | VakmediaRechter USA verbiedt handel in 2e hands digitale bestanden

In Nederland is het Tom Kabinet dat probeert de handel in 2e hands ebooks op gang te krijgen , in de USA is het ReDigi die hetzelfde probeert met iTunes bestanden. Een rechter heeft nu in hoger beroep besloten dat dit niet toegestaan zal worden.


Een eerdere uitspraak door een rechter dat de dienst van ReDigi niet legaal is, wordt hiermee bekrachtigd. Volgens de uitspraak is er sprake van ongeautoriseerde reproductie en dat daarmee het reproductierecht van de houder van die rechten wordt geschaad en dat dit in strijd is met de Copyright Act en dat het niet valt onder de zogenaamde 'first sale' regel die consumenten toestaat om boeken, cd's e.d. door te verkopen.

ReDigi is een dienst waar geberuikers hun gekochte iTunes bestanden konden doorverkopen. De dienst haalt de nummer van de computer van de gebruiker en biedt ze te koop aan. De dienst claimt de bestanden niet te kopieren maar ze te migreren waarmee de 'analoge toegestane doorverkoop' gesimuleert wordt.
Juist die handeling wordt door rechters gezien als het maken van een kopie, een reproductie, en die te koop aanbieden is niet legaal. Ook de aankoop van zo'n bestand is weer een reproductie-handeling. Het hof heeft nu in hoger beroep deze uitspraak bekrachtigd.

Als ReDigi zijn werkwijze wil doorzetten zal het zover moeten gaan om het Congres om een uitspraak te vragen en dus de wet te gaan aanpassen. De case is in de Verenigde Staten nauwgezet gevoldgd door uitgevers omdat ook partijen als Amazon hebben aangegeven handel in 2e hands ebooks te overwegen. De Association of American Publishers verzet zich sterk tegen diensten als ReDigi: "als dit soort diensten legaal wordt zou dat rampzalig zijn voor de hele uitgeefbranche." De CEO van de AAP, Maria Pallante is dan ook blij met deze uitspraak. 

Bron: Publishers Weekly

Download artikel
Reageren


Producten
inct.easyread: Uitgeven in eigen beheer
inct.easyread: Uitgeven in eigen beheer
Prijs: € 4,99
Uitgevers kunnen zo maar een prachtboek over het hoofd zien. En een auteur die zelf uitgeeft houdt meer over. Selfpublishing is populair, maar succesvol uitgeven is niet eenvoudig. Om een (e-)boek uit te geven heb je inderdaad niet meer per se een...
direct bestellen


inct.easyread: Dossier e-books publiceren
inct.easyread: Dossier e-books publiceren
Prijs: € 7,99
Digitaal lezen wint nog steeds aan populariteit. Daarom is het logisch om een boek (ook) digitaal uit te geven. Bij het maken publiceren en verkopen van een digitale publicatie moeten veel keuzes gemaakt worden. Wij zetten de zaken op een rij.  
direct bestellen


inct.easyread: Tijdschriftmarketing
inct.easyread: Tijdschriftmarketing
Prijs: € 4,99
Hoe bereik je de lezer met je tijdschrift? En hoe bind je hem of haar? Zijn er naast losse verkoop, abonnementen en advertenties nog meer inkomstenbronnen? Femke Leemeijer van Kantoor Fifty Four geeft antwoord op deze vragen, én meer.
direct bestellen