Slechts 0,7% van de auteurs leeft van boekverkoop

Schrijven is vooral een bijverdienste

18-12-2018PublieksmediaSlechts 0,7% van de auteurs leeft van boekverkoopKVB Boekwerk heeft onderzoek gedaan naar de inkomenspositie van Nederlandse auteurs. Daaruit blijkt dat slechts een enkeling een minimuminkomen haalt uit de boekverkopen. In de onderzoeksperiode (2013-2017) publiceerden jaarlijks gemiddeld 27.000 Nederlandse auteurs een boek. Ruim 90 procent verdiende daar minder dan € 1.000 per jaar aan. Ruim 10.000 verdienden helemaal niets aan hun boek, ongeveer 15.000 auteurs kregen tussen de € 1 en € 1.000. Slechts 115 schrijvers (0,7%) ontvingen meer dan het minimumloon (€ 19.200 bruto per jaar). 35 auteurs (fictie en non-fictie) kwamen boven het modale inkomen van € 37.000 uit.
 
Voor veel auteurs is de boekverkoop overigens niet de enige – of belangrijkste – inkomensbron. Ze zijn daarnaast bijvoorbeeld columnist, staan in het theater of zijn wetenschapper, docent of ondernemer.
 
Meer over het onderzoek op NRC.nl
 
 

Download artikel
Reageren


Producten
inct.easyread: Sociale media voor uitgevers
inct.easyread: Sociale media voor uitgevers
Prijs: € 7,99
Welke sociale media zijn er, wat is hun nut voor uitgevers en hoe werk je ermee? Sociale media zijn overal. Voor sommige mensen zijn ze zelfs de belangrijkste of enige toegangspoort naar het internet. Je kunt de sociale media op verschillende manieren...
direct bestellen


inct.easyread: Hoe ontwikkel je een bladformule?
inct.easyread: Hoe ontwikkel je een bladformule?
Prijs: € 3,99
In een bladformule worden de basiskenmerken van een magazine beschreven. Wat wil een tijdschrift overbrengen en hoe gebeurt dat? Met die vaste formule proberen tijdschriften hun specifieke doelgroep aan te spreken. In deze inct.easyread wordt besproken...
direct bestellen


inct.easyread: Tijdschriftmarketing
inct.easyread: Tijdschriftmarketing
Prijs: € 4,99
Hoe bereik je de lezer met je tijdschrift? En hoe bind je hem of haar? Zijn er naast losse verkoop, abonnementen en advertenties nog meer inkomstenbronnen? Femke Leemeijer van Kantoor Fifty Four geeft antwoord op deze vragen, én meer.
direct bestellen